От място за лекуване, болницата се превръща в място за разкрасяване

Варненската онкологична болница предлага безплатни уроци по грим. Целта е те да покрият видимите и най-вече невидимите травми на болестта.

Ракът променя живота на Катя през февруари. Нито за миг тя не иска да се предаде. По време на лечението преминава през тежка химиотерапия.

„Имам чувството, че не преживях операцията толкова тежко, колкото раздялата с косата си. На 15-ия ден започна да капе. Сега имам само мигли и вежди, но и те продължават да падат”, сподели Катя Драгова.

Родители на деца с онкохематологични заболявания плашат с протест (ОБЗОР)

Идеята за нестандартното училище е на гримьорката Илияна.

„Следя различни професионални гримьори и изведнъж попаднах на клипчета на онкоболни жени от чужбина. В България все още не съм срещала такива. Така ми дойде идеята, че всъщност и аз мога да го правя за болните в страната ни” каза Илияна Начкова.

Така дори и за час, от място за лекуване, болницата се превръща в място за разкрасяване. Инициаторите се надяват онкоболниците в страната да последват примера им.

„Мисля, че ще си тръгна с по-високо самочувствие. Това време, прекарано в грим, е за релакс, за контакти. Начин да се откъснеш от вкъщи, да се откъснеш от грижите си. В този момент изобщо забравяш, че си пациент на тази болница", каза още Катя. 

Повече гледайте във видеото.

Репортер: Искра Урумова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.