Ананиев предлага здравната вноска да остане 8% - според застрахователите трябва да се увеличи

Край на монопола на НЗОК! Ще можем да се осигуряваме и в частни фондове. Те ще са в пряка конкуренция с Касата. Вноската за здраве остава 8% от заплатата ни. Предвижда се обаче болниците, лекарите и зъболекарите сами да определят цените на услугите си в основния пакет, като ги договарят с фондовете.

НЗОК дължи 285 млн. лева на чуждестранни институции

За 2019 г. бюджетът на НЗОК е 5 милиарда лева. Още около 2 милиарда лева обаче доплащат пациентите от собствения си джоб.

Предложението за промени предвижда сами да решаваме дали здравната вноска от 8% от доходите ни, която в момента плащаме, да не я пренасочим към частен фонд.

Новият здравен модел предвижда системата да е солидарна, както и досега - здравна застраховка се събира от всички, разпределя се и се ползват тези, които се нуждаят от медицинска помощ.

Политиците, частният бизнес, пациентите, лекарите - всички са категорични, че промяна трябва да има. Очакванията са, че с частните фондове ще има конкуренция. А оттам и по-добро здравеопазване.

„Няма да се допуска фондовете да правят подбор на лица по определен признак или здравен статус”, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

Проектът предвижда да има и гаранционен фонд, който да помага, в случаи че някой от частните застрахователи фалира. Според техен представител това ще намали общите пари за здраве.

„Тази здравна вноска, която в момента влиза в цялата в системата, при новата система ще влизат по-малко пари, защото трябва да се заделят средства, които няма да се харчат”, заяви Мими Виткова, Асоциация на частните здравноосигурителни дружества.

От Българския лекарски съюз пък се притесняват, че с новия модел пациентите ще могат да избират на кого плащат, но не и кой ги лекува.

„Възможността фондът да избира с кого ще сключи договора, означава да ограничим правото на пациента кой да го лекува”, обясни Иван Маджаров, Български лекарски съюз.

Друго опасение е, че на много места в страната няма реална конкуренция. Лекарите са малко и  пациентите нямат особен избор кой да ги лекува. Съответно и застрахователите нямат избор с кого да сключат договор.

„Когато имаш осигурени лица на такава територия, болницата е една и съответно не можем да очакваме от този подход, че цените на здравните услуги ще намалеят, напротив, според мен опасността е, че те ще се повишат”, заяви Мими Виткова.

И все пак в проекта на новия здравен модел се предвижда да се договорят максимални цени на някои медицински услуги.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.