Просрочените задължения ще бъдат изцяло заплатени през 2020 г.

НЗОК дължи 285 млн. лв. на чуждестранни институции. Това е казала заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева по време на заседанието на надзорниците, състояло се на 17 юни. Стенограмата е публикувана на интернет страницата на НЗОК.

Задълженията са основно към Австрия, Великобритания и Германия и за сумата е изготвен график за обслужването и погасяването им. Просрочените задължения в края на 2018 г. към чуждите фондове за лечение на българи в чужбина са 135 млн. лв., е посочила Начева. По думите й просрочените задължения ще бъдат изцяло заплатени през 2020 г. 

Хиляди пациенти отново без животоподдържащо лекарство

Над 70 млн. лв. приходи допълнително е събрала НЗОК за миналата година, като 67 млн. лв. от тях са били насочени за плащания за лекарства.

Нов здравноосигурителен модел представя Ананиев на 15 юли

При представяне на финансовия отчет на НЗОК за 2018 г. пред надзорниците Начева е пояснила, че от резерва на НЗОК - 114 млн. лв., 8 млн. лв. са били разпределени за специализирана извънболнична медицинска помощ, близо 63 млн. лв. са били за лекарства и 39 млн. лв. са били за болнична медицинска помощ. За здравноосигурителни плащания са били пренасочени и над 3 млн. лв. от капиталовите разходи, както и 800 хил.лв. от средствата за издръжка. 

НЗОК има несъбрани вземания в размер на 2 954 000 лв. от притежатели на разрешителни за употреба, за които са сключени договори за представянето им и не са издължени. Тези вземания трябва да се направят тази година. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.