Освен това е регистриран нов случай при диви свине в област Добрич

Българската агенция по безопасност на храните потвърди огнище на Африканска чума при домашни свине за първи път в област Враца, регистрирано е и ново огнище в област Плевен, както и нов случай при диви свине в област Добрич.

Първият случай на домашни свине с положителни проби за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) е от град Мизия. Сигналът за повишена заболеваемост е постъпил от регистриран ветеринарен лекар. Става дума за нерегистрирано лично стопанство, в което се отглеждат 4 свине.

Клинични прегледи и лабораторен надзор ще бъдат извършени в населените места, попадащи в 10-километровата надзорна зона, съобщават от БАБХ.

Започна дезинфекцията след умъртвяването на прасетата край Созопол

Потвърден е и нов случай при дива свиня, в село Дуранкулак. Пробата е взета от намерена умряла, вследствие на пътнотранспортно произшествие, дива свиня.

От съществено значение е стопаните да спазват правилата за превенция на АЧС. Заболяването е с потенциал на бързо разпространение. Вирусът е изключително устойчив в околната среда, като фактор за разпространението му, освен заразени свине, са и замърсени свинско месо и продукти, транспортни средства.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.