По разпореждане на премиера се извършва преглед на системата, за да се минимизират опити за нови хакерски атаки

"Изключително неприятна атака, информацията действително е част от базата данни на НАП. Около 3% от общата база данните са засегнати. Тепърва ще се определи точният брой на лицата, чиито лични данни са били изтеглени". Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на брифинг след свиканото заседание на Съвета по сигурност към Министерски съвет.

Премиерът събра извънредно Съвета по сигурността заради хакнатите сървъри на НАП. На заседанието дойдоха всички шефове на специални служби, финансовият и вътрешният министър. В понеделник хакери пробиха масиви с лични и финансови данни на милиони българи и фирми. Тази сутрин МВР-шефът  потвърди, че хакерската атака е факт. И  допусна, че в нея може да има руска следа.

Снимка: Олег Попов, NOVA

Програмист: Хакерската атака срещу НАП вероятно е дело на по-възрастен българин

"Запознахме премиера с обстановката около атаката срещу информационните масиви на НАП. От руски домейн е изпратено съобщение до български медии, линковете в който водят до сървъри на НАП. Тази информация съвпада със сървърите на НАП и това потвърждава нерегламентирания достъп до сървърите на НАП. Продължава работата за разкриване на хакерската атака и за минимизиране на щетите. По разпореждане на премиера се извършват проверки в други институции за това дали има извършен подобен достъп”, коментира вътрешният министър Младен Маринов.

Снимка: Олег Попов, NOVA

Анонимни хакери твърдят, че притежават данните на милиони българи

„Има изтекли не само лични данни, но и данъчно-осигурителна информация. Тя е недостатъчна, за да може да се направи цялостен извод за имущественото състояние на физическо лице, но това не прави случая по-лесен за обяснение”, посочи още Горанов.

Снимка: Олег Попов, NOVA

"Експертните оценки са, че са изтеглени откъслечни парчета от огромната база данни, с която НАП функционира и която постоянно създава. В този смисъл не може да се смята, че на база на тази откъслечна информация може да се направи цялостен анализ", заяви Владислав Горанов.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Откакто се установи хакерската атака, най-добрият възможен капацитет, наличен в държавата и в частния бизнес, работи върху системата на НАП”, коментира още той.

Говорителят на НАП: Не изключваме участие на вътрешен човек в хакерската атака

Горанов бе категоричен, че не иска да търси връзка между актуализацията на бюджета и придобиването на нови способности за армията и деня, в който стана тази хакерска атака. "Мога да ви уверя, че от вчера, откакто бяхме уведомени за подобен теч на информация, най-добрият възможен капацитет, наличен в държавата в това число със съдействие на частния бизнес, работи върху системите на НАП. Анализите ще продължат. Тъжният извод е, че държавните системи, колкото и да бъдат съвършени, винаги ще бъдат уязвими. Ние сме в една ситуация, в която киберсигурността ще бъде все по-голямо предизвикателство", допълни още Горанов.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.