Тя е извършена извън България, каза още Росен Бъчваров

Технологията на хакерската атака срещу системата на НАП е известна на агенцията и на техническите служби. Неправомерните действия са извършени извън територията на България, но не е изключено участие и на вътрешен човек. Това заяви говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров в коментар на изтичането на лични данни от системата.

Горанов: Около 3% от данните на НАП са засегнати при атаката на сървърите й

Той увери, че институцията ще предприеме спешни мерки за защита на данните оттук нататък. „Ще бъде направен цялостен одит на информационната система, на системата за информационна сигурност и ще се проведе разследване на конкретния инцидент и на престъпното деяние. В следващите дни ще търсим съдействие от различни институции, както и международна помощ”, поясни Бъчваров. Той подчерта, че гражданите ще бъдат уведомявани за всяка новост по случая.

„ГДБОП и ДАНС работят с нас непрекъснато през последното денонощие. Уведомили сме и Комисията за защита на личните данни”, каза още Бъчваров.

Програмист: Хакерската атака срещу НАП вероятно е дело на по-възрастен българин

От НАП обясниха още, че агенцията има над 60 бази данни, които се съхраняват на различни сървъри. Пробивът е в една от тях и е засегната около 3% от целия обем информация.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.