Неговите думи са, че най-вероятно е удар от конкурентна фирма, допълни другият му адвокат

„Цялата ситуация е абсурдна”. Така адвокат Любен Казанлиев коментира обвиненията срещу Кристиян Бойков за пробив в системата на НАП.

„Първо - привличането към наказателна отговорност се извършва 24 часа, след като е задържан с постановление, в което има мотиви по същество от 5 реда. Нищо не пише там, освен името на сървъра. Това са мотивите по същество. Ние научаваме какви доказателства има прокуратурата от техните прессъобщения, а не от това, което има в кориците на делото. Това не представляват доказателства, абсурд”, заяви адвокат Казанлиев. 

Кой е 20-годишният хакер, обвинен за атаката срещу НАП?

 20-годишният Кристиян до момента отказва да съдейства на разследващите и не дава обяснения. Причината, според адвокатите му , че не разбира обвинението, което му е повдигнато. 

„Как да признае нещо, което не е извършил?”, попита адвокат Казанлиев. 

Според адвокатите на Кристиян, практически не е възможно той да е извършител на пробива.

„Този, който е работил, е работил от операционна система „Microsoft Windows”, а Кристиян работи с „Linux”.  Нашата версия към момента е, че всичко това е свързано с проектите, по които работи. Той е удобна жертва”, заяви адвокат Казанлиев.

От фирмата на хакера: Кристиян обучаваше ГДБОП на киберсигурност

Другият адвокат – Георги Стефанов, обясни, че Кристиян подозира удар от конкуренти.

„Това, най-вероятно е удар от конкурентна фирма, са неговите думи. Счита, че е имал предупреждения преди това, за някои проекти”, заяви адвокат Георги Стефанов.

Търговският директор на фирмата, в която работи Кристиян, обясни, че младежът е забелязан и нает след случая с МОН.

„Държа да кажа, че това, което е направил с МОН, не е незаконно. Това е етичното хакерство – откриваш уязвимост и я докладваш на собственика. Целият свят се движи тека”, заяви Георги Янков.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.