Данъчните облекчения биха стрували на държавата милиард и половина

Без данъци за работещите на минимална заплата. Предложението е на КНСБ. Идеята е бюджетът на хората с най-ниски заплати да се повиши, за да могат те да влагат парите си в реалната икономика.

От КНСБ предлагат промените в данъчната система да влязат в сила от следващата година, когато по план минималната работна заплата трябва да стане 610 лв. Ако от възнагражденията на заетите, които получават толкова бъдат отчислени само 84 лв. за осигурителни вноски и им се спести данък общ доход, както предлагат синдикатите, то на месец хората ще получават чисто 526 лв., а не както досега 473 лв.

Очакванията са до 2025 година да изчезнат между 10 и 15 % от работните места

За всички, които работят над минималната заплата парите, които вместо да отиват в държавата, ще остават в семейния бюджет, са 732 лв. годишно. По сметки на синдикатите такава промяна би струвала на държавата милиард и половина лева.

Синдикалистите предлагат да се стимулира раждаемостта, чрез данъчни лостове. Доходите на млади семейства до 24 000 лева да не се облагат с данъци. И още, семействата да могат да теглят безлихвени кредити за покупка и обзавеждане на жилище, с условието да живеят и работят в България през следващите 15 години.

Семейството на Живка работи над минималната работна заплата. Ако промените, предложени от КНСБ, влязат в сила, годишно близо 1500 лв. ще остават в семейния бюджет вместо в хазната.

„За младите семейства се налага ежегодно да правят ремонт. В края на годината, ако получиш още една заплата ще можеш да инвестираш в ремонти например”, каза Живка Таскова.

Синдикати и работодатели се срещнаха в позициите си за данъчни облекчения, които биха помогнали на семействата, а те от своя страна да се чувстват по-спокойни да имат деца.

„Най-големият бич в момента е демографската криза, за която ние бием камбаната от много отдавна, защото всяка година губим над 45 000 души на пазара на труда”, коментира Васил Велев от АИКБ.

До 10 000 лв. за работодателите, за да приспособят работно място за човек с увреждане

Данъчните облекчения биха стрували на държавата милиард и половина. „Това не е да вземем от някого и да дадем на друг. Да ще вземем от Влади Горанов, т.е. тези 1,5 млрд. лв. няма да влязат във фискалния бюджет, както между другото 16 европейски държави правят всяка година. Тези хора всъщност ще дадат тласък на потреблението, те ще изхарчат тези пари ще донесат около 300 милиона допълнително ДДС, каквото губим ще спечелим после обратно”, посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Предложението на КНСБ е промените да влязат в сила с бюджета за 2020 година. Правителството обаче вече декларира, че в следващите две години сериозни промени в данъчните политики няма да има.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.