Темата коментират депутатът от ДПС Бюрхан Абазов и зам.-изпълнителният директор на БАБХ д-р Цвятко Александров

„Мерките, които се предприемат, са безкрайно закъснели. В интерес на истината, властите обаче започнаха да налучкват някои от способите. Например, способът за 20-километровата зона около незасегнатите индустриални свиневъдни обекти е правилен”. Това заяви в ефира на "Здравей, България" Бюрхан Абазов - заместник-председател на Комисията по земеделие и храни в НС и депутат от ДПС.

„Личното ми мнение е, че дефинираните крайни цели са правилни. А именно - трябва да се унищожат прасетата, отглеждани в дворовете в периметъра, да се намали популацията на дивите прасета в горите, както и да се подобри комуникационната кампания. Способите, с които се достига до тези крайни цели обаче, не са адекватни”, коментира още той.

Инспектори от БАБХ конфискуваха агне вместо прасе (ВИДЕО)

„Вчера властта обяви, че в 20-километровата зона ще се унищожат всички прасета, отглеждани в стопанства от тип „заден двор“. Тя ще плати само регистрираните животни. На следващия ден обяви, че в населените места около комплексите, в които животните подлежат на унищожаване, няма никаква физическа охрана от силовите структури. Така хората могат да сложат прасетата в багажника на колата и да ги пренесат от три села в четвъртото”, каза още Абазов. 

„Нашите власти не могат да парират първичното огнище и да локализират заболяването в първото. При борбата с чумата това е най-важното”, категоричен е той.

ЕПИДЕМИЯТА ОТ ЧУМА: Започва евтаназията на прасета в ромския квартал на Видин

Заместник-изпълнителният директор на БАБХ д-р Цвятко Александров смята, че в момента всички институции работят заедно.

„Това не е проблем само на БАБХ, само на свиневъдите или само на бранша. Това е проблем на цялото общество. За да са ефективни предприетите мерки, трябва да се изпълняват от всички”, категоричен бе той.

Според експерта чумата е проблем, който остава във времето и се очаква да съществува и в следващите години. „Хората трябва да разберат това и да поемат отговорността като махнат животните, представляващи риск”, каза д-р Александров.

„Загробването е най-ефективният начин за обезвреждане на заразени свине. Животните не се заравят живи. Докато съм присъствал на място, не съм видял такова нещо. Нямам информация да се случва подобно нещо. Не знам защо се вдига толкова шум около това”, категоричен е той.

По думите му методът на загробване се прилага и във всички други засегнати държави. „Направено е и в Литва, и в Латвия, и в Полша. И там сигурно има подпочвени води. Местата все пак се определят от комисии, и то по начин, който максимално да ограничи риска от разпространение на заболяването", посочи още д-р Александров. И увери, че заплаха за хората, породена от загробването, няма.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.