Съоръжението ще е с площ около 250 квадратни метра

Българската база на Антарктида ще се сдобие с нова научна лаборатория. В нея учени ще правят важни проучвания. Проектът за съоръжението с площ около 250 квадратни метра е поверен на екипа на архитект Пенка Станчева, която в момента живее и работи в Чили.

Да проектираш сграда на края на света е амбициозно предизвикателство. На ледения континент бушуват виелици, а температурите падат до нива, сравними с необитаеми светове, като планетата Марс. За да устои на този климатичен ад, бъдещият дом на науката трябва да бъде опростена, но издръжлива структура.

„Материалите трябва да са съобразени с тези условия. Конструкцията ще е метална - такова е заданието на конкурса. Самият метал ще е съобразен с изискванията за температури”, разказва пред NOVA архитект Пенка Станчева.

България започва изграждането на нова лаборатория на Антарктида

Сгушено в Южния залив на остров Ливингстън, настоящото българско поселище е основано още през 1988 г. с поставянето на първите 2 сглобяеми постройки. Години по-късно е добавена основната сграда. Последно е изграден и малък параклис.

Уникалното разположение на българския комплекс дава на проектантите ключово предимство, обяснява българският архитект: „Виждала съм проектите на едно английско студио, което проектира повечето полярни станции. И там наистина всичко е в стил „съоръжение, което пристига и каца като космически кораб. Това има логика, защото терените на много бази нямат денивелация. Тоест, за да се повдигнат, трябва да се изградят платформи на пилони. Нашият терен е с денивелация, което го прави по-уютен. Защото сме загърбени, защото имаме поглед напред към водата”.

ТАЙНИТЕ НА АНТАРКТИДА: Говори проф. Христо Пимпирев

Красивият пейзаж автоматично води мисълта към широка веранда и огромни прозорци. На края на света обаче това би направило базата уязвима на капризите на времето. „Колкото и да ми се иска да осигуря една панорама към така прекрасния пейзаж, прозорците ще трябва да са подчинени и на условието да не пускаме студа вътре” - категорична е архитект Станчева.

Докато обновяването на най-близката до нас база - тази на Испания - струва 40 милиона евро, новият модул към българската е за по-малко от 1 милион. На този етап предизвикателството е транспортът на материалите.

Ще се разчита на кораби на партньорски страни. „Всеки е правил услуги на българските мисии - къде с транспорт без пари или за малко пари. Така е ставало досега. Ще е хубаво нашата мисия да има собствен транспорт. Но хубавите неща стават бавно”, обяснява Пенка Станчева.

НАУКА НА КРАЯ НА СВЕТА: Изграждаме супер лаборатория в Антарктида

Самата тя все още не се е докосвала до ледената красота на Антарктида. Вече като човек, работещ за българската полярна наука, ще трябва да преплава протока Дрейк и да стъпи на края на света.

По план лабораторията ще е готова до 2-3 години. Още този полярен сезон предстои поставянето на основите. Там, сред ледовете, на 13 000 километра от България.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.