Пловдив е домакин на най-голямата международна среща на националните антарктически програми

България започва изграждането на супер модерна научно-изследователска лаборатория на Антарктида.

„Антарктида става все по-интересна за всички нации и всяка нация, която е там, хвърля десетки и стотици милиони долари, за да обновява своите бази. Например, базата на САЩ предстои да бъде изцяло обновена с бюджет от 200 млн. долара. Поляците също обновяват изцяло базата си с бюджет от 30 млн. евро, а испанците похарчиха над 20 млн. евро, докато ние не променяме нашата база. Засега старите постройки си остават, но към тях ще бъде прибавена една научна лаборатория, защото науката е основното, заради което сме там. Българската база е международен научен център. Апаратурата в новия център ще позволява пробите, които се събират да не бъдат повредени при транспорта, който трае от няколко седмици до месеци, до обитаемите континенти. Така ще бъдат обработени на място и ще идват за изследване пригодени, а не загубени. В момента използваме мястото, където държим инструментите ни за ремонт на къщата и на машини, за научна работа, въпреки че всяка година базата ни се посещава от 10 до 15 учени, с които работим по високо оценени международни проекти”, обясни директорът на Националния център за полярни изследвания проф. Христо Пимпирев.

ТАЙНИТЕ НА АНТАРКТИДА: Говори проф. Христо Пимпирев

Очаква се лабораторията да бъде завършена до 2-3 години, добави той. „Там се изгражда доста трудно. Материалите са един от най-важните въпроси. Те трябва да отговарят на специфични изисквания – да могат да бъдат сглобени лесно на място, там няма пристанище – всичко се пренася с понтони, с лодки, с хеликоптери, а ние не притежаваме нищо от това и разчитаме на връзките си с нашите колеги”, обясни проф. Пимпирев.

Пловдив е домакин на  най-голямата международна среща на националните антарктически програми. „Това е голямо признание за нашата страна. Събрани са над 250 делегати – това са мениджърите на страните, които имат национални програми на Антарктида. Над 30 държави. /…/ Нашето гостоприемство в Пловдив и нашите успехи в изучаването на  Антарктида ще допринесат за построяването на тази лаборатория да струва минимални средства в сравнение с тези, които отделят другите държави”, каза проф. Христо Пимпирев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.