Българските ловци да спазват мерки за биосигурност след прибиране от ловен излет, призова зам.-министърът на земеделието

Призовавам българските ловци да спазват мерки за биосигурност след прибиране от ловен излет. Това каза за Агенция „Фокус“ зам.-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев по повод началото на ловния сезон за дребен пернат дивеч.

„Във връзка с откриването на новия ловен сезон на дребен пернат дивеч бих искал да отправя поздрав към всички български ловци, да ги поздравя тях и техните семейства. Да пожелая на първо място да спазват мерките за безопасност, защото най-важното е това – колкото излезем, толкова да можем да се върнем в къщи“, посочи Добрев.

Ловци на помощ на държавата в борбата с африканската чума

Той подчерта, че тази година ловният сезон се открива в усложнена епизоотична обстановка с африканска чума по свинете на територията на Република България. „Затова призовавам българските ловци, които излизат на лов, да спазват елементарни мерки за биосигурност и след прибиране от ловен излет, да си почистват обувките с вода със сапунен разтвор, да измият хубаво обувките си и гумите на високопроходимите си автомобили, с които са ходели по полетата на България. Все пак всички разчитаме на ловците, защото те са нашите очи, уши на терен и могат да ни помогнат много за откриването на нови случаи на африканска чума по свинете по дивите прасета“, добави Добрев. 

„Тази година има вкаран закон за изменение и допълнение на Закона за лова и опазване на дивеча. Ще гледаме груповият лов на дива свиня, който ще се открие в средата на септември, да продължи 2 месеца след официалното закриване на ловния сезон, което е втората седмица на януари. Ще има масов лов на гонки за диви свине. Това, разбира се, са в зоните, в които нямаме разпространени африканска чума по свинете. Още веднъж да пожелая да са живи и здрави българските ловци и наслука на всички“, каза още зам.-министър Добрев. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.