Опасно високи температури бяха измерени на много места в страната в неделя

Топлата вълна от Африка продължава да държи в плен Южна Европа и Балканите. Температурите в неделя се приближиха до рекордните си стойности, а градските улици опустяха. Само в София близо 30 души потърсиха лекарска помощ заради горещините. На много места термометрите следобед достигнаха над 37 градуса. 

Най-топло е било в неделя в Сандански, където термометрите показаха 38,8 градуса по Целзий. В Русе бяха измерени 37,4 градуса, а в Благоевград и Свищов - 36,9 градуса. 

В 16 области на страната за неделя беше в сила предупреждение за опасно високи температури със стойности над 35 градуса.

Новата седмица започва с горещини, рекордни температури и изобилие от слънце. В края на седмицата обаче ще има бури и валежи. За понеделник в Благоевград се очакват опасно високи температури над 38 градуса по Целзий. Хората с чувствителност към жегите е препоръчително да потърсят сянка. Не се препоръчва употребата на алкохол. Физическият труд на открито в тези часове също не е препоръчителен.

През новата седмица вълнението на морето постепенно ще се усилва. По-опасни стойности очакваме в началото на другата седмица - височината на вълните ще достига 2-3 метра на юг.

Горещо в страната ще се задържи до сряда. 

В четвъртък и петък над Балканите от запад на изток ще премине студен атмосферен фронт с валежи и леко по-ниски дневни температури. Заради жегата от предходните дни ще има условия за мощни гръмотевични бури и градушки, а явленията ще са по-добре изразени в Западна България.

Остава висок рискът от пожари в следващите дни. Почти за всички равнинни райони на страната опасността е „голяма”, а на места „екстремна”, според класификацията на НИМХ. За 12 август е в сила екстремален индекс за пожароопасност за 14 области. Той важи за Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца, Кюстендил, Ловеч, Перник, Плевен, Русе, Сливен, София град, София област, Хасково и Ямбол. Екстремалният индекс означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.