Опасност от „мъртви течения” по Черноморието

Термометрите и в сряда ще отчетат стойности между 33 и 38 градуса. В района на Благоевград и Сандански отново ще понесат най-високите температури – около 40 градуса. В останалата част на страната с температурите ще са около и над 35 градуса в ранния следобед. Вятърът в страната – източен със скорости до 20-30 километра в час.

Жега до 38 градуса, опасност от мъртви течения на морето

Опасността от възникване на полски и горски пожари остава голяма и днес. Районите с „екстремен” риск от огнени стихии са централните на Северна България – областите Плевен и Велико Търново, планинските масиви на Кюстендилска област и Кресненското дефиле на Югозапад. Обстановката ще се нормализира от задаващите се по-ниски температури и превалявания, но ще се усложни от вятъра, който в сряда ще е със скорости до 30 км/ч, а в четвъртък и петък – с пориви до 50-60 км/ч.

По Черноморието – слънчево и горещо време с температури между 27 и 30 градуса. Водата – с 3-4 градуса по-хладна от въздуха. Вълнението на морето около 3 бала или с височина на вълните до 1,25 м. Заради утихването на вълнението има предпоставки за поява на дънни ями и възникване на  „мъртви течения” по крайбрежието. Следете флаговата сигнализация по охраняемите плажове и следвайте указанията на морските спасители.

Още привечер над западните райони на страната ни ще се заоблачи. През нощта и в следващите 2 дни времето ще се определя от слаб студен атмосферен фронт, с който температурите ще паднат с няколко градуса. По линията на фронта има условия за развитие на летни бури с валежи, на места интензивни, придружени с гръмотевици. Има опасност и от градушки. Явленията ще се движат от запад на изток. Днес вечерта и през нощта ще са по-видими в Северозападна България, а в четвъртък – южно от Стара планина. Вятърът също ще се усили през нощта срещу четвъртък и през деня в Дунавската равнина ще достигне скорост до 50-60 км/ч.

Още в събота слънцето ще започне да нагрява земята и температурите ще тръгнат нагоре. В началото на следващата седмица страната ни отново ще бъде обхваната от топъл въздух с високи температури над 35 градуса на някои места.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.