С два месеца е удължен срокът на участъка при Белокопитово по искане на археолозите

Премиерът Бойко Борисов инспектира как върви строителството на автомагистрала „Хемус“ в участъка между пътен възел „Белокопитово“ и „Буховци“. Участъкът е 16,32 км и трябва да е готов през 2021 г.

"Толкова ни е красива държавата и толкова трудна за строителство!", възкликна Борисов, който пак лично хвана волана, за да разходи по обектите финансовия министър Владислав Горанов и зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. "Погледни колко камък трябва да се изреже! После, като стане готово, всички викат: Лесно!", добави той. Нанков припомни, че отчуждителните процедури са забавили строителството, но нещата стартират отново благодарение на промяната в закона. 

"Миналата година дадохме начало на отсечката. Това е най-дългото съоръжение, 207 метра виадукт. Готови са постаментите, започва монтажът на панелите, фронтът е открит", обясни Нанков. Той информира премиера, че на две места по трасето има интересни археологически разкопки, като е открит цял римски град от 4 век. По този повод Борисов попита археолозите от Националния археологически институт при БАН дали е вярно, че откритият византийски град е бил по-голям от столицата ни. Оказа се, че не е така, въпреки че спрямо мащаба на Византия е бил доста голям град.

"Нанков, не е по-голям от Плиска и Преслав, както искаше да ме подведеш!", направи забележка Борисов на бившия регионален министър. Премиерът похвали добрите отношения на властта с археолозите, а те му показаха сред артефактите ножици и пергел за строителство от римско време. Намерили и човешки останки, но още не знаят дали става въпрос за обреди.

Сред разкопките екипът открил и керамична пещ от 4 в. "Това е малък завод за стъкло, сега бяхме в Търговище", направи той препратка с посещението на цеха за стъкло. "И каквото намерите, в музея отива", нареди премиерът, като изрази доволство, че "сега с археолозите хем си намираме богатствата, хем строим".

Премиерът не скри, че е доволен от напредъка по "Хемус". "Ябланица вече асфалтират. И двете платна. Мантинелите до 10-15 дена слагат, маркировките...", добави за работата по "Хемус" премиерът.  "Митко, на варненци само ей това да им направим, друго не трябва", обърна се той към областния на Търговище.

Преди инспекцията на строителството на магистралата и разходката из разкопките премиерът откара лично финансовия министър Владислав Горанов до турските заводи за стъкло край Търговище. Гид на двамата в колата беше кметът на общината Дарин Димитров. Заедно с тях беше и областният управител Митко Стайков.

"Почти едно малко градче е целият завод", коментира премиерът. "Аз съм идвал да откривам първия завод. Тук беше поле, пасяха магарета", спомни си Борисов. И подчерта, че това е една от най-големите чужди инвестиции у нас - за 1 милиард, с над 2500 работници, които карат чак от Силистра.

Кметът призна, че в Търговище си мечтаят да имат индустриална зона. "Те се сбъдват вашите мечти", окуражи го Борисов, като обърна внимание на Горанов да се подпомогне общината за изграждането на пътя.

"Горанов, тук с държавна подкрепа сме обещали да направим тоя път, тъй като това е една от най-големите инвестиции в цяла България", припомни премиерът на финансовия министър. 

"Ние вдигаме доходите непрекъснато, но и бизнесът трябва", подсети министър-председателят домакините от завода, след като го разведоха наоколо. От висшия мениджмънт му обясниха, че непрекъснато се покачват разходите и оттам се вдига и себестойността на производството. Борисов отвърна, че тогава ще трябва да свалим цената на газа с 30%.

Последва кратка фотосесия и премиерска анкета с работниците от завода за стъкло. Борисов ги попита дали са доволни от шефовете и от заплатите си, при което персоналът се показа скромен. Това накара Борисов да се обърне към директора на завода с лобиране за бонуси. "Дай по една премия за Нова година", подкани го Борисов, след което пое към "Хемус".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.