В петък от запад на изток започва разкъсване на облачността

За последните 48 часа по преминаването на студения фронт над Балканите са регистрирани 137 хиляди мълнии. По-голямата част от тях – в западната половина на полуострова – Албания, Македония, Сърбия и Гърция. В България гръмотевичната активност беше предимно в западните и южните райони.

В петък от запад на изток започва разкъсване на облачността – през деня тя ще е по-значителна в Източна България. Валежи с гръмотевици се очакват следобед в югоизточните райони и в Рило-Родопската област. По-осезаем северозападен вятър – в западната половина на страната със скорости до 30-40 километра в час. Температурите в най-топлите часове ще се колебаят между 25 и 30 градуса, а привечер и в събота сутринта ще е хладно – 15-20 градуса.

По Черноморието до обяд ще е облачно с вероятност за слаби превалявания, на места с гръмотевици. През деня ще се покаже слънцето, а температурите, както на въздуха, така и на морската вода ще гонят стойности между 25 и 28 градуса. Височината на вълните – до 1,25 метра с опасност от мъртви течения и дънни ями.

От запад на изток лятото се завръща в следващите 48 часа. В събота е възможно да превали отново на изток и в Родопите, но денят ще е слънчев в останалата част на страната. Вятърът постепенно ще утихне. Страната ни ще попадне в зона с високо атмосферно налягане, което ще даде началото на нова топла вълна. В началото на новата седмица температурите отново ще надминат 35 градуса.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.