Протест в петък вечерта блокира главния път София-Варна на разклона за Омуртаг

Жители на Омуртаг  излязоха на протест късно вечерта в петък заради катастрофа, при която е загинал 17-годишен младеж. Според протестиращите, за инцидента, който се е случил на 15-ти август, е виновен пиян шофьор, прикриван впоследствие.

В единия от автомобилите, който е паднал в канавка, са пътували трима души - единият загива на място, друг младеж е в болница с опасност за живота, а шофьорът е невредим. В другия автомобил е бил шофьор на 32 години, който е общински съветник от ДПС. Протестът в петък вечерта блокира главния път София-Варна на разклона за Омуртаг. Пред NOVA областният управител Митко Стайков обясни, че е разпоредил да се направи по-обстойна проверка на случая заради напрежението.  

Протест в Омуртаг заради катастрофа, при която загина младеж (ВИДЕО)

„Основно напрежението е предизвикано вследствие на катастрофата и трагичния инцидент – едното от момчетата загива, другото момче в момента е в на изкуствено дишане, с травма на белия дроб, черепно-мозъчна травма и прекъснат прешлен. Основното искане на протестиращите е справедливост. Те имат някакви съмнения. Говорихме около 3 часа сутринта, но в рамките на час, с един нормален диалог, успокоихме хората, че ще направим всички възможно”, заяви в ефира на „Събуди се” Стайков.

Марчело първи е пристигнал на мястото на инцидента. „Шофьорът на другия автомобил беше пиян. Ние го спасихме него. Аз го вдигнах от земята, помогнах му да стане. Като го вдигнах, миришеше на алкохол”, каза той. 

Приятелите на загиналия младеж разказват, че след като се притекли на помощ на 32-годишния шофьор, той не им е споделил, че в канавката има друг автомобил. Това, че той е премълчал за другия автомобил и съмненията, че карал пил изкара близки на загиналия на протест.

Притесненията на близките са, че случаят може да бъде прикрит, тъй като 32-годишният мъж е политик. "Излязохме на протест, защото в интернет бяха публикувани само наши снимки, а името и колата на другия шофьор не беше споделена и качена. Доколкото разбрахме този човек е общински съветник от ДПС", обясни Марчело. 

Областният управител обеща, че няма да има политически чадър над шофьора на другия автомобил. "Гарантирам,че няма да има никаква закрила или покровителство над никой", заяви той. 

От полицията признаха, че до протест се е стигнало и по тяхна вина. „Допускам, че може би вследствие на неточна информация или липсата на такава е породила спонтанно настроение”, заяви зам. – директорът на ОД на МВР – Търговище Мариян Михайлов.

„Всички, които са очевидци или разполагат с информация по случая – ще бъдат разпитани. И всеки, който смята, че има нещо, което да сподели с нас – ще бъде изслушан”, каза Васил Ангелов – говорител на Окръжна прокуратура – Търговище.

Протестиращите обявиха, че повече няма да блокират пътя София-Варна. 

​​Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и сМинтраницата ни във Facebook.