Фотографиите са на двата сателита “Сентинел-2”

Уникални снимки от Космоса показват мащаба на огромните пожари, обхванали остров Гран Канария. Фотографиите са на двата сателита “Сентинел-2”, част от програмата “Коперник” на Европейската космическа агенция, които обикалят около Земята на височина 780 км.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

От детайлните снимки се придобива представа за сложния терен, погълнат от огнените стихии. Ясно се виждат няколкото дълги фронта на пожарите, както и димът, отнесен на стотици километри от бурните ветрове в района.

Над 100 квадратни километра от горските масиви на остров Гран Канария вече са изпепелени. 50-метровите пламъци са достигнали и резервата “Тамадаба”, считан за “белите дробове” на архипелага. Огънят в някои райони е извън контрол и единствено стихването на вятъра и евентуални валежи биха помогнали за неговото овладяване, смятат експерти.

Огромен пожар на остров Гран Канария, хиляди са евакуирани (ВИДЕО+СНИМКИ)

Екоактивисти вече посочиха, че дори и човек да е драснал клечката първоначално, то косвен виновник за разрастването на стихията е глобалното затопляне. Ветровете и високите температури в района формират ново опасно явление, наречено “огнена буря”.

Засега пострадали хора няма, евакуирани са над 9000, като техният брой може да се увеличи. Туристическите зони са извън обсега на пожарите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.