Коментират енергийните експерти Трайчо Трайков и Еленко Божков

"Ако българското правителство държи на всяка цена да задвижи проекта на АЕЦ „Белене”, опасявам се, че ще има отстъпка от зададената рамка в хода на преговорите". Това заяви бившият енергиен министър  Трайчо Трайков в ефира на „Здравей, България”. Във вторник стана ясно, че общо 13 компании имат интерес към проекта.

7 компании искат да са стратегически инвеститор на АЕЦ „Белене”

„Отсъствието на сериозна компания от заявители участие в проекта АЕЦ „Белене” показва липсата на банкеруемост на проекта, т.е. каквото и да се случва, то ще трябва да се случи под въздействието на два фактора – участие на българската държава с някакви стимули за сметка на данъкоплатеца и геополитическите интереси на страни, които ни разглеждат като плацдарм”, смята Трайков.

Според него токът от „Белене” ще струва два пъти повече от средната цена на сега произвеждания ток в България и ще бъде по-скъпа от всяка друга алтернатива, която съществува в момента.

Петкова: Няма да правим отстъпки по проекта „Белене”

„В България няма място и за „Козлодуй” и за „Белене”. В обозримо бъдеще ще трябва да се затвори и АЕЦ „Козлодуй”. Ако работят и двете централи, правителството ще бъде принудено да създаде едно подобие на свободния пазар, каквото има при горивата.  Ужким е свободен, но не съвсем. За да гарантираме функционирането на господстващия играч, правим  всякакви трикове и номера, за да ограничаваме възможните алтернативи”, каза Трайков.

„Росатом” подаде заявка за участие в конкурса за строителство на АЕЦ „Белене”

Според енергийния експерт Еленко Божков обаче към момента има място за един 1000 мегавагтов блок в енергийната система на България, а перспективата е в близко време  да има необходимост и от 2 блока. „Всички експерти са категорични, че има място за един блок. Ако продължаваме да се бавим, ще ни бъде малко по-трудна реализацията на произведения ток”, каза той.

 „Ако бяхме построили „Белене” за 2007 година, цената му вече щеше да е сравнима с цените на електроенергията в този момент. Ако го построим след 10-11 години, цената ще бъде сравнима с цената „Ден напред” на българската и регионалните борси на ток", каза още Божков.

Според него за участници в проекта ще бъдат избрани „Росатом”, „Фраматом” и „Дженеръл електрик”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.