Вижте кои са те

Мащабно изследване показа последното подреждане на най-добрите университети в света, съобщават Би Би Си и БГНЕС.

В класацията като цяло отново доминират университетите от САЩ, като 7 от първите 10 висши училища се намират там. На първо място за четвърта поредна година обаче е класиран британския университет "Оксфорд".

Звезди, напуснали училище в името на кариерата си (ГАЛЕРИЯ)

На второ място след "Оксфорд" е класиран Калифорнийският технологичен институт, а на трето е друга вековна британска институция - университетът на Кеймбридж.

Снимка: iStock

Като тенденция се отбелязва, че университетите в Азия се изкачват в класацията, особено висшите училища в Япония и Китай.

Едни от най-прогресиращите в подреждането университети са тези в Иран.

Класацията взима предвид характеристики като качеството на преподаване, обема и репутацията на направените изследвания, честотата на цитирания на изследванията в научни трудове и международните връзки на университетите.

ЗА КВАЛИФИЦИРАНИ КАДРИ: Откриват нови професионални паралелки

В подреждането се включват 1300 висши училища в 92 държави. От българските, единствено Софийският университет е в списъка. Той не е класиран на точно определено място, защото на всеки университет след 1000-та позиция, на сайта на организацията, която изготвя подреждането, е отбелязано само 1001+, с което се индикира класиране извън първите хиляда.

Снимка: iStock

Звезди, напуснали училище в името на кариерата си (ГАЛЕРИЯ)

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си