На огромен натиск от властта са подложени хората, които обявиха подкрепата си за моята кандидатура за кмет, обяви Манолова

Моето поведение по време на протестите срещу кабинета на Орешарски не е нещо, с което се гордея. Това е една от грешките в моята биография. Това заяви кандидатът за кмет на София Мая Манолова в ефира на „Здравей, България”.

"Моето поведение по време на протестите срещу кабинета на Орешарски не е нещо, с което се гордея. Нека да е ясно, за да не остане недомлъвка. Тогава смятах, че почтеното поведение е да излезеш пред парламента, пред протестиращите и да чуеш какво мислят и да им кажеш какво мислиш. Смятам, че от позицията на времето гледам на своето поведение по друг начин. Това е една от грешките в моята биография. Отчитам и като грешка подкрепата ми за кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС", призна Манолова.  

Мая Манолова се регистрира за местния вот

"Правила съм много грешки", добави тя. Манолова обаче беше категорична, че костинбродската афера не е грешка. "Това е опит да бъде предотвратена една възможност за манипулация на изборите. Аз имах сигнал и го подадох. Ако вие или някой гражданин имате информация, че манипулирам изборите, моля да информира прокуратурата. Единственото, което беше нередно е да се правят изявления в деня за размисъл. Аз такива изявления не съм правила", добави тя.

Кандидатът за кмет на София съобщи, че е упражняван натиск върху хората, които са обявили подкрепата си за кандидатурата й. „Подложени са на огромен натиск от властта. Имаше уволнени хора. Медицинската сестра Мая Илиева беше уволнена заради това, че води протестите. Тя беше подложена на огромен натиск заради това, че влезе в инициативния ми комитет. Какво се случи в Армен Назарян. Той промени решението си, което аз уважавам, и оттегли решението си. Достатъчно хората около мен са притиснати и притеснени и заплашвани от властта”, обясни тя.

Мая Манолова обяви, че ще има 5-6 листи, създадени от различните партии, които ще подкрепят кметската й кандидатура. 

"За предстоящите избори за столичен кмет ще имам много конкретна програма, която в момента се пише", каза още тя. 

Тя изтъкна и част от приоритетите, които ще залегнат в управленската й програма. Щяла да заложи на така наречения „smart” – град. Точните идеи щели да напишат млади ИТ специалисти. Засега се мисли за електронна платформа, чрез която гражданите да следят как вървят обществените поръчки и как се харчат общинските пари.

"Моята амбиция е първо да спечеля изборите, а след това да покажа, че София може да се управлява в интерес на гражданите. Може да стане чист, зелен град, може да се управлява почтено, може да стане „умен град”. Амбицията ми е да покажем, че парите могат да се харчат ефективно,  че може да има градина за всяко дете, че може междублоковите пространства да изглеждат по-добре, че може да има тротоари в града ни. Това е целта.  Нямам намерение да правя проект или да се занимавам с партийна политика. Имам намерения в интерес на гражданите и с гражданите да управлявам града през следващите 4 години, ако ми бъде гласувано такова доверие. Истината е, че промяната тръгва от София", каза Манолова.

Тя уточни, че нейната кауза е  смяна на модела на управление на София. „За мен е важна и ценна подкрепата и на партиите от ляво, и на тези от дясно. Важна ми е и подкрепата на неправителствените организации и инициативните комитети от всички столични квартали. Важна ми е подкрепата на всеки столичанин, независимо от неговите партийни пристрастия. За мен е ценна тази подкрепа, защото каузата ми е за тези избори е смяна на модела на управление на София”, посочи тя.

Кандидатът за кмет на София заяви, че не възприема като пиар акция подкрепата и на вчерашната демонстрацията на хората с увреждания. Манолова, заедно с кандидатите за кметове на София Борислав Игантов и Борис Бонев седнаха в инвалидни колички за покажат съпричастност към проблема с придвижването в столицата с инвалидна количка. "Събитието беше организирано от майките от "Системата ни убива". Това са хората, с които прекарахме 8 месеца заедно. Ние се смеехме и плачехме заедно. Нямаше как да не отида да ги подкрепя", каза Мая Манолова. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.