Потребители масово се оплакват от изкуствено надути цени и некачествена работа

Бум на измами с майстори в сезона на ремонтите. Потребители масово се оплакват от изкуствено надути цени или некачествени ремонти, извършвани от строители, които работят без договор.

Какви са правата ни, ако майсторът си тръгне в средата на ремонта или ни вземе в пъти повече от договореното? Отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна".

Най-често жалбите са свързани с неспазване на предварително уговорени срокове и цени, лошо качество на работата и дори измами, при които майстори фантоми взимат капаро, след което изчезват.

При бърз преглед на форумите за строителство в интернет откриваме десетки предупреждения от измамени след ремонти това лято. Сред потърпевшите е и Ани Чиликова. След дълго търсене на майстори тя получава оферта за преустройство на терасата в апартамента си срещу 2000 лева.

Мошеници обикалят селата с оферти за саниране на къщите

„Имахме уговорка за крайна цена, отделно за труд и материали. Накрая сумата скочи почти двойно. Ремонтът продължи доста повече от предвиденото време и за съжаление се оказа некачествен. Покривът беше изпълнен много лошо. Не беше добре хванат, беше опасен за всички наоколо и се наложи демонтаж и поставянето на нова конструкция и нов покрив”, разказа Чиликова. За всичко това тя е платила предварително, и то цялата сума.

„Глупава постъпка, но ме помолиха. Трябвало да заминават за море. Уговорихме се да си довършат работата преди това. И аз постъпих човешки – дадох им цялата сума”, каза още Ани Чиликова.

"На твоя страна": Бум на фалшиви обяви за наеми в София

Измамните майстори привличат клиенти с обещания за нереално ниски цени и кратки срокове за работа, разказва собственикът на една от фирмите за ремонти в София. Повече от половината му клиенти търсят услугите му, след като вече са опарени от „пишман” майстори.

„Взимат по няколко обекта наведнъж. Идва при вас, при съседа, при някой друг – на всички обещават, че ще ги свършат веднага, но това е до момента, в който вземат капаро и оттам нататък клиентът е зависим”, разказа още Бобан Якимовски, управител на строителна фирма.

Уж ниската цена, която откриваме в офертите, бързо скача в хода на ремонта  заради допълнителни дейности и услуги, които в началото са премълчани, разказва професионалният майстор Александър Благоев. Цената на ремонта се дава „на око”, а до края нараства поне с 25%. Често се и удвоява.

„Могат да излъжат в квадратурата. Ако е 20 кв., а кажат, че са 40 – хората ги интересува крайната цена. При плочките няма какво реално да оскъпи, но винаги могат да измислят, че плочката не е първо качество, че не е равна и няма прав ъгъл, че не можеш да регулираш фугите. В повечето случаи така лъжат и вдигат цената”, каза още Благоев.

Дали цената на ремонта е реална за пазара можем да сравним с оферти на лицензирани фирми в строителството, съветват от бранша.

Как да се предпазим от майстори измамници гледайте във видеото.

Очакваме и Вашите сигнали и предложения за теми на e-mail-a и Facebook-страницата на рубриката „На твоя страна”. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.