Основни теми ще са Brexit и европейската перспектива за Северна Македония и Албания

Държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз се събират в четвъртък в Брюксел. Срещата на върха е изключително важна за бъдещето на обединена Европа, тъй като основните теми в дневния ред са Brexit и европейската перспектива за Северна Македония и Албания. На заседанието ще участва и премиерът Бойко Борисов.

Все още е възможно да се постигне споразумение за Brexit тази седмица

Лондон обяви, че смята да напусне на 31 октомври, но споразумение с 27-те за отношенията след Brexit все още няма. Заради Франция, Дания и Холандия липсва и единна позиция за начало на присъединителните преговори със Скопие и Тирана. Европейският съвет ще обсъди и действията на Турция в Сирия и край остров Кипър, а в петък основна тема се очаква да бъде съставянето на нова европейска комисия.

„Европа е голяма и хубава къща, където ние всички живеем заедно. Преди няколко години член на нашето семейство реши да напусне и за нас е трудно да го оставим да си тръгне. Понякога ни е трудно да ремонтираме дома ни, да поправим осветлението, електричеството. Много от членовете, когато ги попитаме дали са готови да платят за поправка на вратите например казват, че няма да инвестират в тази къща. Понякога същите тези казват, че ще поканят нови приятели”, заяви президентът на Франция Еманюел Макрон.

„Не загасяйте блестящите звезди, до които искаме да стигнем. Не ставайте препятствие за нас! Приканвам ви да станете наши герои. Европейският път е единствен за нас и нямаме алтернатива”, каза още Зоран Заев, министър-председател на Северна Македония.

Информация: Антоанета Николова 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.