Крайно време е добрите намерения да се оформят в законов текст

Главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние заяви, че все още е възможно да се постигне споразумение с Великобритания тази седмица, но британското правителство трябва да предложи законово обвързващ текст, предаде БТА.

Преди днешната си среща с външните министри на ЕС в Люксембург Барние каза, че сега главното предизвикателство е британските предложения по сложния въпрос за ирландската граница да се превърнат в законово обвързващ текст.

Великобритания ще спре свободното движение на граждани от ЕС през 2021 г.

В четвъртък и петък ще се състои среща на върха на ЕС, чиято основна тема ще е Brexit поради наближаването на планираната му дата 31 октомври.

"Макар че постигането на споразумение ще е трудно - според нас все по-трудно - то остава възможно за тази седмица", каза Барние.

Ирландската телевизия Ар Ти И съобщи, че Великобритания ще направи нови предложения за Brexit на срещата с преговарящите от ЕС в Брюксел.

Кралица Елизабет II: Brexit на 31 октомври е приоритет (ВИДЕО+СНИМКИ)

Финландската министърка по въпросите на Европа Тюти Тупурайнен, чиято страна е ротационен председател на ЕС, заяви, че споразумение за Brexit все още е възможно, но ЕС трябва да има готовност за липса на споразумение и удължаване на процеса.
"Всички сценарии са възможни", каза тя.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си