По данни на здравното министерство всяко пето дете е в риск от затлъстяване

Държавният глава даде старт на инициативата „Спортувай с президента”. Целта е стимулиране на масовия спорт при подрастващите. В същото време от здравното министерство отчитат тревожни данни за затлъстяването при децата.

Доротея Луканова вече е изградила както спортен, така и здравословен хранителен режим на 9 – годишния си син  Денис. „Винаги съм стимулирала играта на чист въздух. Спортуването. Той спортува умерено дава пъти седмично. Посещава часовете по футбол в училище”, коментира тя.

В менюто вкъщи тя залага на баланса. „Би било лъжа, ако кажа, че той не си хапва сладки изкушения. Въпросът е те да бъдат някакъв по-малък процент от общото меню”, допълни Доротея. 

УНИЦЕФ: 33% от децата в света са недохранени или затлъстели

Според ендокринолога д-р Цветелина Тотомирова, повишеното телесно тегло не бива да се приема само като проблем  на външния вид. „Засяга се всеки един орган и система. Децата със затлъстяване са с по-ниска самооценка за себе си. Те често страдат от подигравки от страна на приятели и съученици”, каза д-р Тотомирова.  

Държавният глава, който неведнъж демонстрира спорта форма, даде старт на инициативата "Спортувай с президента". „Ако искаме да имаме здрава, трудоспособна нация, ние трябва да инвестираме изключително много в профилактиката. А не в лечението на тази нация”, коментира Румен Радев.

СЛЕД 5 ГОДИНИ: Всеки втори - с наднормено тегло

Той подкани и другите институции да се включат в инициативата му.  А 9-годишният Денис споделя: „Понякога обичам да ям зеленчуци, понякога пък те въобще не ми харесват. Когато искам да си похапвам те ми дават малко хляб и темподобни неща”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.