От Държавното горско стопанство искат разрешение за отстрел на животното

Мечка слезе до първите къщи в град Сопот и стресна местните жители. Тя разби десетки кошери и нанесе поражения на земеделски производители в Карлово. Държавното горско стопанство ще поиска разрешение за отстрел на мечката. 

Тя се е появила в най-горния квартал на Сопот. Къщите са близо до боровата гора. Прибирайки се от рожден ден, 14-годишният Стоян буквално се сблъскал с мечката. „Забеляза ме и започна да се приближава към мен. Аз започнах да тичам. Много се притесних и целият треперех”, каза той.

За първи път мечката е била забелязана преди 10 дни да минава през ограждения, в близост до лифт Сопот, за да стигне до кошери с мед. Тя първоначално ръмжа долу, мърка, катери се. Към 2.30-3.00 часа прескочи един път. Аз извиках, уплаших я. После в 4.00 часа пак дойде и тогава вече скочи там и бутна единия кошер", разказа  Минчо Балев-пчелар.

Мечка събаря огради и нахлува в домове в търновско село (ВИДЕО)

За да пази пчелина си, оттогава мъжът се принудил всяка вечер да спи в гората. „По три кошера има щети. Двата са тотално разбити, другият може да се възстанови. Аз като светнах с фенера, тя се хвърли тук горе, хвана се и оттук скочи долу през това”, каза още той.

От горската служба в Карлово казаха, че най-вероятно мечката не е само една, защото има жалби за нанесени щети и от една от вилните зони в града.

„Притеснява ме фактът, че всеки ден идват жалби и оттук нататък смятам да предприема действия да предложа мечката за отстрел. Процедурата не е толкова бърза, но няма  какво друго да направим, защото наистина хората вече се плашат”, каза Златю Кличев - директор на „Горска служба” Карлово.

Преди две години отново в Сопот малко мече слезе от гората и необезспокоявано се разходи  из детска площадка в града.

Репортер: Благой Бекриев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.