Събитието се провежда за трета поредна година

На 31 октомври България отново е раздвоена. Не между политици и идеи, а между празници.

Полемиката дали Хелоун да се чества и у нас набира скорост

След Коледа, Хелоуин е вторият най-комерсиален празник в света. Малко известен факт е, че за направата на първите фенери е използвана ряпа.

Най-щастливи в този ден са децата, които се маскират като вещици и различни филмови герои. Любопитното е, че думата „вещица” всъщност означава „мъдра жена”.  Смята се още, че дете, родено на Хелоуин, притежава способността да разговаря с духове.

Навремето Хелоуин е бил фестивал, маркиращ границите между живота и неговия край. Днес покрай него се оформя едно ново разделение – „за” и „против” празника на българска почва.

На този фон идва и протестът срещу Хелоуин. За трета поредна година от движение „Хан Кубрат” настояват да почитаме българските, а не чуждите празници.

„Още повече България има достатъчно силни празници, традиции и обичаи, с които сме известни по цял свят. Вярата и българщината са ни запазили през толкова много векове, затова трябва да се запази. Призоваваме децата, призоваваме техните родители да гледат повече на нашите обичаи, на нашите празници”, заяви Веселин Костов, национално движение „Хан Кубрат”.

А за колебаещите се между родните традиции и Хелоуин остава утрешният Ден на народните будители. Когато всеки може да  поднесе цвете пред Народната библиотека.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.