Млекопреработвателите алармират за увеличено производство на палмови продукти

За първите 8 месеца на 2019 г. у нас са произведени над 8 000 тона имитации на сирене. Това е с 434 тона повече от същия период за 2018 година. Според данните на държавата от година на година намалява вероятността да ни продадат вместо сирене, имитиращ продукт. Млекопреработвателите обаче алармират за увеличено производство на палмови продукти.

Нови правила за продаване на имитиращи млечни продукти

„Не съм усетил, въпреки че купувам все такива неща. На 83 години съм, изкарал съм все с такива работи. Може да съм изял много сухо мляко, но сега какво да правим?”, коментира потребител. 

„Колкото повече се говори, че са вредни, те толкова повече ги произвеждат. Магазините са пълни с такива. Какво да купиш? Всичко е такова”, казва Тодорка.

 

 

Забрана за производство с растителни мазнини у нас няма. Според закона имитиращите продукти трябва да бъдат на отделен щанд в магазина, опаковани и с обозначени съставки. По данни на Министерство на земеделието храните и горите предприятията, които произвеждат само млечни продукти у нас са 231, а тези, които приготвят единствено имитации, са 30.

„За първите 7 месеца на годината износът на млечни продукти от страната е с близо 18% по-висок. Твърде възможно е тези продукти да са изнесени, защото има по-голям интерес на външния пазар, отколкото в страната”, коментира Димитър Димитров от МЗХГ.

Киселото мляко намалява риска от рак на белия дроб

Според Асоциация на млекопреработвателите основание за притеснение на родна почва обаче има. „След въвеждане на наредбата за разграничаване -  една голяма част от имитиращите продукти изчезна и се увеличиха  щандовете на млечните продукти. Същевременно с това цената на имитиращите продукти остана аналогична на част от сирената”, добави Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Въпреки разделението на щанда и етикета - недоверието на потребителите, че цената отговаря на качеството - остава.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.