Джесика Уотсън измина 23 000 морски мили за 210 дни

Едно момиче-рекордьор срещна вниманието на целия свят, след като на крехката възраст от 16 години измина 23 000 морски мили за 210 дни. За приключението си по вода разказа и в книгата си „Силата да мечтаеш", която вече е издадена на български език. За първи път в родния ефир ви срещаме с Джесика Уотсън - момичето от Австралия, което обиколи само света.

Американец преобрази огромна тиква в каяк (ВИДЕО)

Тя се осмелява да мечтае без да чака падаща звезда - отвъд границите и извън очертаните пътища. За 7 месеца Джексика Уотсън пътува на североизток през Южния Тихи океан, към нос Хорн на крайчеца на Южна Америка, през Атлантическия океан до Южна Африка, през Индийския океан и около Южна Австралия. Маршрутът й минава през едни от най-опасните води на света. Лодката й се преобръща седем пъти, но тя не се отказва и става най-младият ветроходец в света.

„Най-трудният момент беше когато се сблъсках с голям кораб, преди да тръгна. Абсолютно вярвам в думите, че „това, което не те убива, те прави по-силен”. Заредих се от това мото. Станах по-силна в морето. Имаше ужасяващи моменти, огромни вълни, които яростно подмятаха лодката нагоре и надолу. Бури, които ме застигаха, докато бях на хиляди мили от сушата”, казва Джесика.

Пред нея се простират 23 000 морски мили безлюден океан и рискът от не един нокдаун.  Водната стихия е могъща и непредсказуема. Морските вълци се съмняват в 16-годишната австралийка и я наричат „мършаво мъниче”, но родителите й я насърчават да продължи напред. Баща й Роджър разговаря с нея два пъти дневно по сателитния телефон. Майка й Джули я информира за външния свят по Интернет. Боб от  Новозенландската метеорологична служба я информира за капризите на времето. Морално я подкрепя и британският милиардер и прочут приключенец сър Ричард Брансън.

Българският Спайдърмен: 13-годишен изкачи 60-метрова сграда за 3 минути (ВИДЕО)

„Имаше делфини, течения докъдето ми видят очите, албатроси, невероятни, огромни, грациозни птици насред океана. Нямам любим спомен, но през нощта звездите по невероятен начин се отразяват във водата, като огледало и е трудно да прецениш къде свършва небето и започва ивицата-граница”, разказва Джесика.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.