Неда и Леда за първи път се срещат с 11 млекодайни и месодайни породи на пловдивския панаир

Какви са впечатленията на децата от големия град след първа среща с героите от любимите им книжки? Неда и Леда, на 10 и 11 години се срещат с 11 млекодайни и месодайни породи на Пловдивския панаир.

Откъде идва млякото и как се произвежда месото, което консумираме - всеки сериозен панаир е готов с отговор на въпросите на най-малките посетители, а за тях бе забавно да научат, че животните от фермата, не са само един вид.

Досега Неда и Леда само са чували, че млякото им не идва от магазина. Едва сега, за първи път имат възможност да пият от извора и ще помнят тази първа среща, така, както техните баби са били впечатлени от първото си посещение в киното, например. Днес обаче под светлината на прожекторите са специални кръстоски овце и крави.

„За първи път имам възможност да ги видя толкова отблизо и да ги докосна, да ги погаля. Почти никой от моя клас не знае нищо за животни”, казва Неда Смолянова.

„Те са важни, защото ни дават мляко, което всички предполагам обичаме, други ни дават месо”, допълва Леда Бенева.

И докато българските деца тепърва се учат да общуват с героите от първите си книжки с картинки, на изложението има високи гости от Франция. За да представят най-разпространената овча порода Лакон - съвсем непозната у нас, до днес.

„Нали не искаме децата да научат всичко от телевизията? Точно това е целта на нашия детски сектор тук - да дойдат и да видят на място, а не пак да видят по телевизията какво е крава или какво е овца”, каза Стоян Чуканов - организатор на СТЕКСПО 2019.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.