Вижте какво показват данните на агенциите „Галъп” и „Тренд”

Социологическите агенции „Галъп” и „Тренд” обявиха първите резултати от exit poll-а на балотажа на местните избори. 18-те областни града вече имат своите нови кметове, които ще ги управляват в следващите четири години. Изследванията са проведени и финансирани от NOVA.

ГРАФИКИТЕ С РЕЗУЛТАТИТЕ В ОТДЕЛНИТЕ ГРАДОВЕ ВИЖТЕ ТУК

И според „Тренд”, и според „Галъп” в София кандидатът на ГЕРБ/СДС Йорданка Фандъкова печели четвърти мандат като градоначалник. По данни на „Галъп” тя печели 50.8% от вота на столичани. Опонентът й на втория тур и независим кандидат Мая Манолова пък получава подкрепата на 42.7% от упражнилите правото си на глас при 36.5% избирателна активност. Според „Тренд” процентите за Фандъкова и тези за Манолова са съответно 51,0% и 42,8% при 38.0% избирателна активност.

98,5% от софиянците, които на първия тур са гласували за Фандъкова, на балотажа отново са я подкрепили. Новият стар кмет е подкрепена и от 0,8 на сто от гласувалите за Манолова миналата неделя. Кандидатът на ГЕРБ е получила и 33,9 на сто от гласовете на кандидата за кмет на "Демократична България" Борислав Игнатов, 25.8% от тези на независимия кандидат Борис Бонев, 35,8% от вота за Ангел Джамбазки от ВМРО и 15.0% от гласовете за Волен Сидеров от "Атака".

На балотажа Манолова пък е подкрепена от 1,4% от гласувалите за Фандъкова на първия тур, от 41,6% от пусналите бюлетина за Игнатов, от 49,8 на сто от симпатизантите на Бонев, от 54,7% от поддръжниците на Джамбазки, от 75% от гласувалите за Сидеров и от 85,7% от далите подкрепата си за Десислава Иванчева.

Оспорваната битка във Варна печели Иван Портних от ГЕРБ с 60.6% от гласовете. Съперникът му във вота Костадин Костадинов от ПП „Възраждане” пък получава 35.3%. Избирателната активност в морската ни столица е 28.4%, сочат данните на "Тренд".

Новият кмет на Пловдив е Здравко Димитров от ГЕРБ. Той е получил подкрепата на 56.8% от съгражданите си, упражнили правото си на вот на балотажа. Бюлетини за втория в днешната битка – Славчо Атанасов от НФСБ/ВМРО, са пуснали 37.6% от имащите право на глас. До урните на балотажа са отишли 31,3 от пловдивчани.

В Плевен вотът печели независимият кандидат Георг Спартански с 52.7% при 41.2 на сто за опонента му Мирослав Петров от ГЕРБ при избирателна активност от 37,3 на сто.

Руля в Русе поема Пенчо Милков от БСП с 57.2% от гласовете. 37.8 на сто от гласувалите в крайдунавския град са дали доверието си на Диана Иванова от ГЕРБ. Избирателната активност е 36.3%.

По данни на „Галъп” изборите в Благоевград печели независимият кандидат Румен Томов с 52.8% от гласовете. Настоящият кмет Атанас Камбитов събира 42.5% от вота и не успява да се пребори за трети мандат при сравнително висока избирателна активност от 48.6%.

Във Видин кметската надпревара печели Цветан Ценков (СДС и др.) с 57,8 от гласовете. Опонентът му Огнян Ценков от ГЕРБ получава подкрепата на 39,7 на сто от отишлите до урните, сочат резултатите от 100% паралелно преброяване на "Галъп".

Изследванията са поръчани и финансирани от NOVA.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.