Лекарската комисия препоръчала той да започне работа

Момче с умствена изостаналост остана без социален асистент, след като пернишката експертна лекарска комисия намали процента му на инвалидност от 98%  на 80% без чужда помощ. От раждането му, до този момент, негов асистент е била майка му. 

Християн е на 18, но според психолозите е на не повече от 7. Съдбата му нанася тежки удари още от дете. „На двумесечна възраст го оперираха от сърце и много тежко изкара. Едва го спасиха. Четири месеца се бориха, но ми го върнаха. Оттам се оказа, че има и хидроцефалия”, разказва  Татяна Иванова - майка на Християн.

Държавата не дава инвалидна количка на момче с церебрална парализа (ВИДЕО)

Заради многото заболявания, още от детска възраст получава висока степен на инвалидност- 98%, както и правото на придружител. През целия живот това е майка му.

„Той без чужда помощ не може, без мен не може. Говори и ходи, но има си други отклонения: не познава числата, не познава цветовете и сам не може да се управлява”, казва още тя.

Всичко се променя миналата година, когато Териториалната лекарска комисия намалява процента му на инвалидност на 80, но по-тежкото е, че му отнемат и правото на придружител.

Предстои промяна, засягаща ТЕЛК решенията

„Бях много разочарована и  казах на лекаря, че ми режат ръцете. Аз не мога да стана утре личен асистент?”, коментира още майката.

Лекарската комисия препоръчала Християн да започне работа. „За мен като родител, той не може да работи. Помага ми в домакинството, но това не е работа”, казва още тя.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.