Американските военни нямат намерение да допускат китайско превъзходство в тази област

Развитието на изкуствения интелект заема приоритетно място в плановете на Пентагона за модернизация на въоръжените сили на страната, предаде БГНЕС.

„Китай е постигнал значителен напредък в разработването на технологии за изкуствен интелект с военно приложение. САЩ не възнамеряват да допуснат китайско превъзходство в тази област”, заяви шефът на Пентагона Марк Еспър във Вашингтон.

САЩ се оттеглят от споразумението за климата

По време на свое изказване на конференция за изкуствения интелект Еспър подчерта, че Китай си е поставил за цел до 2030 г. да стане световен лидер в областта на изкуствения интелект.

„Те успяха да създадат транспортни средства с автономна система за управление, които народноосвободителната армия на Китай се стреми да разположи в различни точки на бойни действия по цял свят”, заяви военният министър. За пример са дадени „съвременни безпилотни подводници и дронове”

Американските спецчасти убиха лидер на ИДИЛ в Сирия

Според Еспър развитието на технологиите за изкуствения интелект заемат приоритетно място в плановете на Пентагона за модернизация на въоръжените сили, заедно със създаването на хиперзвуково оръжие и усъвършенстване на ядрените въоръжения.

„Държавата, която постигне най-голям напредък в развитието на изкуствения интелект, ще получи решаващо преимущество на бойното поле за години напред”, заяви той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.