На нея ще присъстват и представители на Европейския съюз, както и на Европейската банка за възстановяване и развитие

Среща на лидерите на Западните Балкани в Охрид. На нея присъстват и представители на Европейския съюз, както и на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Борисов: Помирението и сътрудничеството са ключови за евроинтеграцията на Западните Балкани (ВИДЕО)

Трима от лидерите на страните - на Северна Македония Зоран Заев, на Албания - Еди Рама и на Сърбия - Александър Вучич одобриха декларация за сътрудничество.

Борисов: Европерспективата за Западните Балкани е двигател за реформи

Документът предвижда свободно движение само с лични карти на гражданите на трите държави и съвместен митнически контрол на граничните пунктове. 

Те призоваха днес от Охрид и другите държави от Западните Балкани да се присъединят към тази инициатива и съвместно да изградят едни различени Западни Балкани, които ще бъдат по-добро място за живот и важен фактор в Европа.

„Планът за действие предвижда 24 часа седем дни в седмицата да функционират изцяло нашите граници, дава възможност за комплектно движение с лични карти на гражданите от този регион, осигурява условия, които ще означават бързи ленти за камионите през граничните пунктове, дава възможност за взаимно признаване на всички документи в частта на хранителните и ветеринарни агенции до всички други административни институции, работещи по документите, за да се осигури по-голяма мобилност на стоки, капитали и услуги“, заяви премиерът Заев на съвместната пресконференция.

Разработен е конкретен план за това как да се признаят дипломите, така че чуждестранните и местните инвеститори да имат комплектен разширен набор от квалифициран персонал в региона, предаде БГНЕС.

„Всичко това ще донесе много по-примамлив живот за нашите граждани, но също така ще отвори нова глава. Надявам се, че всички участници в този процес ще приемат тази инициатива, защото тя носи добро за целия Балкан, но също така не се отчита пред западноевропейските страни, към които искаме да се присъединим“, каза Заев.

За сръбския президент Вучич това е важна инициатива както за гражданите, така и за бизнес сектора. Инициативата за регионално сътрудничество, каза Вучич, не означава създаване на някакъв вид Югославия, а е процес, който ще създаде по-добро и по-добро качество на живота в Западните Балкани.

„Гордея се със сделката, която сключихме. Това със сигурност ще бъде бъдещето. Тук няма никакви югославяни, има по-добър живот за всички граждани“, каза Вучич.

Албанският премиер Рама, за когото също няма нищо по-важно от свободното движение на хора, обяви, че следващата среща ще се проведе в Дуръс на 21 ноември, като Жозеп Борел, наследник на представителя на ЕС Фредерика Могерини, се очаква да присъства.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес