То е образувано по жалби на Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза Хробок срещу решение от 22 август миналата година

Чий е дворецът „Врана” - на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза или на държавата? Засега решението се отлага, а причината е, че Апелативният съд в София спря делото, докато не излезе становище по казуса в конституционния съд.

По искане на адвокатите на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок съдът временно спря делото за двореца „Врана”. Кога обаче ще е рестартът му, зависи от Конституционния съд. Той има сложната задача да тълкува свое решение от 1998 г.

Върховният съд прехвърли делото за царските имоти на КС

„Отговорността пред КС е огромна. Надявам се решението да бъде мъдро, да бъде обосновано, да може да убеди всички в тезата, която КС ще възприеме. Това решение на КС ще има изключително голяма важност за цялата правна система”, заяви Валя Гигова, адвокат на Мария Луиза Хробок.

Това е второто спряно дело по сагата за царските имоти. Първото, което изчаква Конституционния съд, е за двореца „Царска Бистрица”.

„Ще изчакаме и ще видим дали изобщо решението на КС, каквото и да е било то, ще има отношение към решенията по исковете за собственост”, каза Марияна Попова, адвокат на държавата в спора.

На първа инстанция делото „Врана” приключи в полза на държавата, но финалът на казуса е далече и засега той е непредвидим.

„До момента постановените решение признават, че държавата е собственик, тъй като имотите са придобити или по силата на закона, или по самото им възникване като държавна собственост”, посочи Марияна Попова.

„Правото трябва да бъде еднакво за царя и пъдаря. В настоящия случай го споменавам с оглед защитата на царя, защото се оказа, че всички български граждани могат да си възстановят правото на собственост, пък единствено царят не може”, каза още Гигова.

Засега единственият висящ спор  в съда е този за 16 500 дка рилски гори. Следващото заседание по делото е в края на ноември.

„В съдебното заседание ние ще направим искане за спиране, защото това е разумният подход. Делото да изчака решението на КС”, коментира Валя Гигова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.