Левицата припомни скандала „Ало,Банов”

БСП поиска оставката на министъра на културата Боил Банов. Поводът е решението на Върховния касационен съд, според което Министерството на културата не може да поиска неустойка от изпълнителите на ремонта на столичното Ларго.

Спецпрокуратурата не намери доказателства срещу Боил Банов

Депутатът от БСП Александър Симов призова премиера Бойко Борисов да поиска оставката на културния министър заради пропуснатите срокове за обжалване на ремонта на Ларгото. Левицата припомни скандала  „Ало,Банов”, когато Елена Йончева изнесе аудиозаписи, в които се твърдеше, че Банов умишлено иска да спести 700 хил. лева неустойка на частен предприемач. Тогава прокуратурата извърши проверка и определи записите като неавтентични.

Йончева предоставя на прокуратурата запис по аферата „Ало, Банов съм” (ВИДЕО)

„Министерството на културата е изтървало сроковете за обжалване, в резултат на което българският данъкоплатец безвъзвратно губи 700 хил. лева. Отговорността при такава афера трябва да се понесе единствено и само с оставката на Боил Банов. Призоваваме и Борисов да поиска неговата оставка моментално, след като виждаме, че Боил Банов няма мъжеството и морала сам да се оттегли от поста си”, заяви депутатът от БСП Александър Симов.

Аферата „Ало, Банов съм” - в спецпрокуратурата

„Заради пропуснатия срок директорът на правната дирекция към ведомството е подал оставка”, заявиха в официална позиция от Министерството на културата. В нея се посочва, че министърът на културата не осъществява процесуалното представителство на министерството, за което са опълномощени юрисконсултите на институцията. В тази връзка и с оглед на резултатите по съдебния иск, предявен от Министерството на културата към фирмата изпълнител, директорът на правната дирекция Татяна Цветанова подаде молба за напускане.

По-късно министърът на културата Боил Банов обяви на извънреден брифинг, че ще даде на прокуратурата всички материали, свързани с делото за ремонта на Ларгото с цел пълно разнищване на случая. "Считам, че тези действия не са случайни и са с цел уронване на престижа на Министерство на културата и лично на моя престиж", коментира Банов.

Той допълни, че до момента, според вътрешно разследване на Министерство на културата, двама души от правния отдел на министерството са замесени в случая. "Става въпрос за много опитни служители с дългогодишен стаж, над 10 години", каза още той.

На призива на БСП за оставка министърът отговори, че дори не вижда причина за тази оставка. "Ако съм за оставка, сам ще си тръгна", добави Банов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook