За няколко години екстремално, почти двойно, са нараснали болничните при равен брой заети, коментира финансовият министър

Фалшивите болнични не са изолиран проблем само за България. Това заяви в кулоарите на парламента финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БТА. Но, по думите му, за няколко години екстремално, почти двойно, са нараснали болничните при равен брой заети. През 2013 г. те са били около 8 милиона дни, следващите години до момента са стигнали до над 18 милиона дни.

Не наказваме ли хората, които имат 260 лв. пенсия и получават само 6,7 на сто увеличение, така Горанов отговори на въпрос не се ли наказват изрядните работещи, които си плащат вноските и не злоупотребяват с болнични.

Ако се говори за баланс на системата, имайте предвид, че фондът за изплащане на общо заболяване и майчинство традиционно от години е на дефицит т.е.осигурителната вноска в него не покрива рисковете, които фондът покрива, подчерта министърът. Но, продължи той, като свържем тази тема с едно друго небалансирано решение за почивните и празнични дни, взето през 2016 г., възможността за контрол е силно ограничена. Имало стимули за нарушения, особено в малките населени места, където е много тясна връзката между общопрактикуващите лекари и тези, които предпочитат да използват този механизъм, за да си осигурят няколко дни почивка.
Всеки има право на позиция, това е политическото ни решение, коментира Горанов недоволството на синдикатите от намерението да бъдат орязани болничните.

 КРИБ подкрепя изцяло предложението първият ден от болничния да не се плаща

Предложението първият ден от болничните да не се заплаща е на управляващата коалиция. Всичко друго е опит за създаване на напрежение, което не съществува, особено след вчерашния коалиционен съвет. Той обясни, че решението е политическо и е в пакет заедно с по-висока минимална пенсия /250 лв./ за следващата година и мерки за подобряване достъпа на деца до детски градини.

Това е решение, зад което стоят достатъчно мотиви и, за да бъде взето на коалиционен съвет, всички са били съгласни, решенията там се вземат с консенсус, допълни го Искрен Веселинов, съпредседател на ПГ на ОП. Еднакво зад него стоят ГЕРБ и "Обединени патриоти", обобщи той.
Един от мотивите да се стигне до мярката били анализи, според които прилагането й ще намали склонността за злоупотреби.

Ще спрат ли злоупотребите с фалшивите болнични или работещите ще бъдат ощетени?

Първият ден от болничните ще се плаща при болно дете или трудова злополука

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.