Това е основната версия, върху която работят разследващите

Стана ясно какво е причинило трагедията в Кардам, при която почина дете. Експертизите показват, че 9-годишният Александър е издъхнал заради изключително силна отрова за гризачи, замазана с кал в стена на къщата.

Препаратът е бил в опасна близост до леглото на детето и дори само вдишване е било достатъчно за фаталния изход.

В края на октомври в болница със симптоми на натравяне попаднаха и други две деца от многодетното семейство. Проверяваше се включително и склоняване към самоубийство.

СЛЕД ТРАГЕДИЯТА В КАРДАМ: Основната версия е отравяне по непредпазливост

Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че са готови съдебно-химическата, токсикологичната и съдебно-медицинската експертизи. Допълни, че всички са станали свидетели на недобрите битови условия на семейството. „Причината е свързана и с тези недобри битови условия”, посочи той.

Цацаров обясни, че от къщата на семейството са иззети химически препарати с изключително силно действие, които се използват в промишлеността за борба с вредители.

„Основната версия, по която се работи, е, че тези препарати в конкретния случай са били използвани за унищожаване на гризачи в самото помещение. Те са били поставени в отвори, които са зазидани с кал в стената. Според една от водещите хипотези на експертите става дума за много силно действащи промишлени отрови, които са били в изключителна близост до леглото на детето. В резултат на това е настъпило силно отравяне и то дори от самото вдишване и непосредствената близост на отровите”, обясни Цацаров.

ТРАГЕДИЯТА В КАРДАМ: Събират дарения за семейството на починалото дете

„Тази отрова се разлага максимум до 3 дни. В случая е минала 1 седмица. Готов съм да си понеса наказанието. Дали ще ми дадат 5, 10, 20 или 50 г., детето няма да се върне. За мен има недоглеждане от страна на доктора, защото това лекарство, което му беше поставено, не се слага без кръвни изследвания. Все един трябваше да опере пешкира”, каза дядото на починалото дете Живко Иванов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.