Концесионерът твърди, че е уведомил всички институции за действията си

Напрежение в Созопол заради изграждането на защитни диги на централния плаж в града. Багерът започна работа на пясъчната ивица преди около седмица. Концесионерът твърди, че е уведомил всички институции за действията си. Хора от курортния град, обаче започнаха подписка срещу разкопаването на брега.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Напрежението, което тлее от седмица в Созопол, в четвъртък ескалира. „Канадецът каза, че го прави за доброто. Беше много агресивен. Каза, че имали документи, но това не е за доброто на града.Това е против всички правила”, каза Дияна Кюмюрджиева.

Кметът на Несебър - в ареста, но избран на първи тур (ОБЗОР)

Според концесионера дигата ще предпази плажа от бурното море. Според недоволните - този тип укрепване трябва а спре незабавно.

„За 1-2 часа съм събрала може би повече от 200 подписа, а тя върви и в интернет. Подписката е срещу това безобразие”, коментира Мария Карабаждакова.

„Ние не сме туристи. Ние сме жители на този град, живеем тук 12 месеца в годината и хората примерно в добрите, топли месеци също идват, правят си разходка. Тук провеждаме мероприятия на Йордановден, хвърляме кръста. Този плаж е част от нашето ежедневие в Созопол”, каза един от жителите на града.

Общината в Созопол също е против такова укрепване на стопанисваната от Министерството на туризма територия. Издадено е предписание за спиране работата. „Това е собственост, наистина изключителна държавна, но е и на местната общност, на гражданите на град Созопол”, каза заяви зам.-кметът на Созопол Румен Кисьов.

Апелативният спецсъд потвърди отстраняването на кмета на Созопол от поста

В телефонен разговор, концесионерът обясни за NOVA, че е уведомил всички държавни институции за действията си, които имали за цел да спасят ивицата през зимата

„Събирайки този пясък, който е от самия прибой т.е. от границата между сухия и мокрия пясък ,изгребвайки го оттам, по никакъв начин ние категорично не нарушаваме флората, фауната и екоравновесието на плажа”, каза Кирил Спасов - концесионер плаж Созопол-централен.

Басейнова дирекция били уведомени, че ще се работи извън водата. „Багерът, който констатирахме беше в  най-южния край на плажа, почти във водния обект”, заяви Събина Русева от Басейнова дирекция.

След обобщаване на резултатите от проверката ще стане ясно дали концесионерът ще бъде глобен.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.