Протести е имало в над 100 града

Хиляди поляци излязоха по улиците в много градове на страната, в знак на солидарност със съдиите в Полша. Повод за протестите стана отстраняването от длъжност на съдия заради критики срещу реформите на правосъдната система.

Протест в защита на отстранения социален министър Бисер Петков

След идването си на власт през 2015 г. партията "Право и справедливост" е в остър конфликт с Европейския съюз заради тези реформи. Според някои критици те подкопават независимостта на съдилищата. Протести имаше в над 100 града, твърдят организаторите.

“Ние, съдиите, не можем да се уплашим, не можем да се поддадем на натиск, защото няма свободни граждани, няма справедлива Полша без свободни съдилища. Вярвам, че истината и честността накрая ще победят. Правителствата идват и си отиват и затова си заслужава да си почтен”, заяви съдия Павел Юшчишин.

 

 

:Няма голяма разлика между Полша и Турция. Съдии са преследвани заради отсъжданията им, които не са в полза на правителството. Предприемат се не само дисциплинарни процедури срещу тези съдии, но и криминални. Продължаваме да се отдалечаваме от Европа и вървим в грешна посока”,смята съдия Игор Тулея.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook