Лидерите на страните-членки се събраха в Лондон

Спорове и дори скандали на върха на НАТО. Във вторник започна срещата на лидерите на страните-членки на пакта в Лондон. Основната тема, по която върви линията на разделение, са средствата, които всяка една страна-членка заделя за отбрана. Президентът Доналд Тръмп отново потвърди тезата си, че не е справедливо страната му да плаща най-много.

България пък финализира детайлите по охраната на въздушното пространство на Северна Македония.

НАТО става на 70, от които 15 и България е съюзник. Във вторник вечерта кралица Елизабет Втора дава прием в чест на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО и техните съпруги. В двореца са и българският президент и съпругата му.

Заев: Северна Македония е потвърдена като 30-ти член на НАТО

Тези два дни обаче не са само празнични. Отново беше повдигнат въпросът за това кой колко плаща за сигурност. Доналд Тръмп сравни разходите на Съединените щати с тези на Германия, която според него плащала обидно малко. Искри прехвърчаха и в посока Франция, след като Еманюел Макрон заяви, че НАТО е в мозъчна смърт.

„Днес ще отбележим 70 години от създаването на Алианса и за тези 7 десетилетия той неведнъж е бил изправен пред предизвикателства. Бил е на кръстопът, но винаги е намирал правилната посока”, заяви българският президент Румен Радев.

Макрон: Турция понякога работи с бойци, свързани с ИДИЛ

„70 години са много и светът се е променил много. НАТО също се е променил. Станах по-голям фен на НАТО, защото е гъвкав”, каза американският президент Доналд Тръмп.

Не толкова голям фен на НАТО днес е френският президент Макрон, който обяви, че Алиансът е в „мозъчна смърт”, а според Тръмп именно Франция имала най-голяма нужда от НАТО. Американският президент напомни, че държавите трябва да плащат повече за сигурност.

Тръмп: Изказването на Макрон за НАТО беше много оскърбително

"Силно изказване. Когато правиш такова, а то е много, много гадно, реално го правиш за 28 страни. Включително самата Франция. И те не са в цветущо състояние. Безработица, жълти жилетки - и тяхната година беше трудна. Не може да правиш такива изказвания за НАТО, неуважително е", смята Тръмп.

Нашата страна влиза на срещата като сериозен инвеститор в сигурността тази година. Заради сделката с изтребителите, страната ни е на второ място по похарчени пари за отбрана в Алианса с 3,2% от БВП. А България иска да охранява небето на Северна Македония.

„Считам, че това е добър знак за целия регион, точно България и Гърция да охраняват въздушното пространство на Северна Македония”, каза външният министър Екатерина Захариева.

Захариева: НАТО е успешен съюз, имаме нужда от анализ за бъдещето

„Това е не само наш национален интерес, това е наш дълг към братска Македония. Това ще бъде израз на нашата политическа зрялост и съюзническа отговорност”, добави президентът Радев.

Очаква се среща и на тема Сирия. След като Турция ядоса останалите съюзници с операцията си там.

Столтенберг предложи Гърция и Турция сами да решат споровете помежду си

„Не трябва да забравяме, че Турция е външната граница на НАТО в този район. Турция ни помага да се борим с ислямска държава”, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Все още остава отворена темата със създаването на „Съвет на мъдреците”, който да помогне при реформирането на НАТО. След приема при кралицата следва и вечеря, давана от Борис Джонсън на Даунинг стрийт 10.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.