Очакват се слаби превалявания от дъжд, над 1500 метра и сняг

Денят ще е облачен и мъглив в ниските райони, около водоемите. Има условия за слаби превалявания, с по-голяма честота и вероятност в южната половина на страната. В предпланинските райони не е изключено за кратко до обяд да прехвърчи и сняг. Температурите  ще бъдат в интервала между 6 и 13 градуса, по-топло около по Черноморието. В планините ще превалява слаб сняг, но значителна снежна покривка не се очаква. Температури по високите части ще са около -1, в ниското и по курортите - до 4 градуса.

В последния работен ден на седмицата валежите съвсем ще намалеят, мъглите ще са повече сутринта до обяд. Почивните дни обаче ще започнат с валежи, които ще са с по-голяма интензивност в централните южни райони и в източна България. Причина за това е пореден средиземноморски циклон, който отново ще засегне повече Италия, Адриатическото крайбрежие и Гърция. За Италия в петък е в сила червен код за опасно време – проливни валежи и ураганни ветрове.

У нас в събота се очакват валежи от дъжд, над 1500 метра и сняг. Вятър със скорост на поривите около и над 50 километра в час. Неделята ще е предимно суха, вятърът ще утихва, а облачността от запад на изток ще се разкъсва. Дневни температури – около 10 градуса до края на тази седмица с тенденция за постепенно затопляне в началото на новата. Във вторник и сряда през деня – пролетни стойности около и над 15 градуса.

Въпреки раздвижването на атмосферата през последните часове, все още на много места у нас се диша тежко. Концентрацията на фини прахови частици тази сутрин е най-голяма в района на Видин. А общо за страната градовете с превишения в допустимите норми в ранните часове на деня са 10.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.