„Прокуратурата трябва да служи на закона и трябва да има достатъчно гаранции за нейната самостоятелност и независимост", каза още той

„В нашата действаща Конституция няма никакъв конструктивен дефект. Сега говорим за прокуратурата, но преди 15-20 години говорихме за това къде е мястото на следствието. Тогава атакуваха него, сега дойде ред на прокуратурата, след това вероятно ще стигнем и до съдиите”. Това заяви преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашки в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

Радев: Върху Конституцията не бива да се посяга произволно

„Големият въпрос е, че трудно се свиква. Най-трудното решение беше да извадим следствието от катакомбите на Министерството на вътрешните работи и да го направим публична институция в условията на демокрацията. Това беше изключително трудна стъпка”, коментира още служебният министър-председател на България в периода август-ноември 2014 г.

„За прокуратурата не сме се колебали изобщо, защото през последните 60-70 години нещата се развиват именно в тази посока и ние сме ползвали най-добрите европейски образци като Франция и Испания например”, каза още той.

Запитан защо трябва прокуратурата да бъде в съдебната система, Близнашки отговори: „Защото прокуратурата трябва да служи на закона и трябва да има достатъчно гаранции за нейната самостоятелност и независимост”.

Започват консултациите при президента за необходимостта от промени в Конституцията

„Преди повече от 100 години министърът на правосъдието е ръководил и прокуратурата. Имало е в историята такива неща, но най-новата тенденция е това, което ние направихме през 1991 г. Това беше стратегическо решение”, допълни още Георги Близнашки.

„Ние нямаме достатъчно силни държавници – подготвени хора, които когато отидат в Съвета на Европа да могат да защитят интересите на България по един достоен начин. И държавният ни глава, и министър-председателят от правна гледна точка са неграмотни хора и това създава огромни проблеми за държавата”, категоричен бе той. 

Целия разговор гледайте във видеото.