Какви са най-новите техники на джебчиите?

Крадци атакуват моловете със заглушителни устройства и магнити, с които пробиват алармените защити на стоките. Това разказаха търговци и охранители в големите търговски обекти. Рискът от кражби е още по-голям в дните около Коледа, когато хората пазаруват активно. Какви са най-новите техники на джебчиите и как да избегнем капаните по време на коледното пазаруване - отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”. 

Улисани в коледните покупки често забравяме за рисковете, които ни дебнат в моловете и по пазарите. По традиция по време на пазаруване големите търговски обекти са щурмувани от групи от ловки крадци, които дебнат разсеяните купувачи. За това предупреждават и тази Коледа от полицията. 

Камерите на охранителите засичат двойка, която разглежда скъпи дрехи в магазин в столичен мол. Влизат с големи чанти и обикалят около щандовете близо час. Съмнителното им поведение привлича вниманието на охранителите. Затова са проверени на изхода.

Крадци проникват в дома ни, благодарение на собствения ни ключ

„Точно с чанта с фолио, изцяло тунингована, се опитваха да изнесат определено количество скъпа стока в по-малки обеми. Същите бяха забелязани предварително и в момента, в който те напускаха магазина бяха заловени”, разказа Иван Карапенев, служител на охранителна фирма.

За да заглушат сигнала на алармите, крадците използват все по-модерни методи, разкриват търговците. Последният опит за кражба от този магазин в столичен мол е от преди дни. Възползвайки се от суматохата около пазаруването на Черен петък двойка тийнейджъри се насочва към щанда с маркови дрехи.

„На шега, на игра двамата се опитаха да вземат няколко артикула от скъп бранд и се опитаха да си тръгнат с тях. Просто ги сложиха в чантите и решиха да продължат. Нашите служители скорострелно реагираха и предотвратиха опита за кражба”, каза Ира Христова, маркетинг мениджър в търговски обект.

Нерядко обаче опитите на крадците се оказват успешни. С различни техники те успяват да преодоляват алармените системи на изходите на магазините и задигат скъпа стока.

Хванаха крадец по време на обир в магазин

„Все по-изобретателни стават. Като започнем от специални чанти, които са обезопасени срещу техническите системи за сигурност, минем на отрязване на самите аларми, които са по дрехите”, каза още Иван Карапенев.

След това се продават свободно на пазара на половин цена. Ако едно яке в магазина е 400 лева, на черния пазар крадците ги продават за 200 лева. На прицел е по-скъпа и нова стока, доставена буквално преди дни.

„В повечето случаи крадците действат по двойки или в групи. Бързо се сливат с тълпата и трудно можем да разберем престъпните им намерения", разкрива Иван Карапенев.

Въпреки че трудно се идентифицират - всяка съмнителна крачка на посетители в мола привлича вниманието на охранителите. Особено бдителни служителите по сигурността ще са в дните около Коледа, когато се очаква хиляди да щурмуват моловете. Част от камерите ще могат да разпознават дори директно номерата на автомобилите, с които посетителите влизат в моловете. Около празниците рязко се увеличават и джебчиите около касите, ескалаторите и в асансьорите на моловете, където ще има и най-голямо струпване на пазаруващи.

По време на активното пазаруване нараства и рискът да попаднем на фалшиви пари. Как да се предпазим от подобен вид измама - гледайте във видеото

Очакваме и Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във Facebook: Georgi Georgiev Nova TV.