Това е семейна настолна игра на сдружение „Българска история”.

През 1204 г. рицарите от Четвъртия кръстоносен поход превземат Константинопол и основават Латинската империя. Византия е поставена на колене. „Битката за Балканите - ерата на Калоян” е семейна настолна игра на сдружение „Българска история”.

От създаването си до днес сдружение "Българска история" работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало.

"Битката за Балканите" е стратегическа настолна игра за контрол на територии, в която пет царства се съревновават кой ще вземе най-сериозно влияние на Балканите. Различните царстват имат различни собствени цели, но основното е или да унищожиш своите противници или да поемеш такъв контрол над Балканите, че твоята доминация да е достатъчно ясно изразена", каза авторът на механиката и гейм дизайна на играта Александър Торофиев.

ОТ ЛЮБОВ КЪМ ИСТОРИЯТА: Ученици създадоха настолна игра (ВИДЕО)

Той обясни, че оформлението на физическите компоненти в настолната игра са по-различни от тези в компютърните."Самият факт, че трябва играчите да се наредят около нещо и да си взаимодействат по някакъв начин, е нужно да се моделира по различен начин".

Играейки играта децата могат да научат много неща, които могат да им бъдат полезни. "Те ще научат за войната между България и Латинската империя, защото това е централната част, която се разглежда в играта с всички други царства на Балканския полуостров по това време".