Жените са по-емоционалните, мъжете търсят пътя на логиката да преодолеят ситуацията

Бързите разводи по френски образец да станат възможни и у нас. Идеята е на депутата от БСП Филип Попов. Той предлага разтрогването на брака по взаимно съгласие да се прави при нотариус, за да се разтоварят съдилищата.

Успелите жени у нас по-лесно се решават да разтрогнат брака си. Такъв е случаят на бизнесдамата Глория, чието лице няма да покажем. След 15 години съжителство и едно дете тя прибягва към раздялата.

„Аз винаги съм имала по-сериозния, по-доходния бизнес. Това донякъде създаде комплекси на съпруга ми. Не аз, а той не можа да го приеме. Най-тежък е моментът да се обясни на детето”. споделя Глория, бизнесдама.

Първата седмица на януари е най-тежка за бракоразводните адвокати

„Когато се разделят съпрузи или съжителстващи и особено имат деца, много е важно да се постигне съгласие между тях, а не решението да бъде наложено от съдията”, обяснява Надя Банчева, председател на Център за спогодби и медиация при Софийски районен съд и Софийски градски съд.

Разводът на Глория продължава две години и половина в съда.

„Опитах се да му помогна. В крайна сметка аз не мога нито да работя вместо него, нито да го утвърдя като авторитет”, допълва Глория.

Според юристи е безсмислено разводите по взаимно съгласие да се решават пред нотариус. Сега подобно дело приключва до месец-два, дори ако се гледа в най-натоварения съд - Софийския районен.

„Не виждам с какво ще се облекчи работата на съдиите. Да се помисли за исковия процес, защото там сме изправени пред една тромава система”, казва Катя Станева, адвокат.

За да постигнат споразумение, съпрузите трябва да се разберат за родителските права и издръжката на децата. Тези, които нямат наследници, най-много преговарят за имущество.

„Имала съм даже случаи, в които казват нека да се разведем, докато не сме си казали много обидни и след това продължават да живеят заедно”, казва Катя Станева.

Жените са по-емоционалните, мъжете търсят пътя на логиката да преодолеят ситуацията, казват адвокати.

През последната година около 30 процента от около 200 медиации са завършили с успех. Ако нотариусите решават тези казуси, услугата няма да поеевтинее, казват магистрати. Сега минималната тарифа за прекратяване на брак по взаимно съгласие е 400 лева, а с искова молба – 600 лева.