Денят събра стотици хиляди хора пред историческите паметници в цялата страна

София днес отбеляза 142 години от Освобождението на града от турско робство.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

С празнично биене на камбаните на централните софийски храмове, благодарствен молебен и литийно шествие беше отбелязана годишнината от навлизането на руските войски под предводителството на генерал Йосиф Владимирович Гурко в София и освобождението на града от турско робство.

София е освободена преди 142 години без насилия, без пожари, както се е планирало, без избиване на населението. Бързата реакция на руските войски, които проникват светкавично в града и съпротивата на западните консули, които са отказали да го напуснат, както и волята на жителите на града, водят до неговото освобождение през 1878г.

Благодарственият молебен е бил в храм „Света Неделя”, където се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и Тържествен молебен за Освобождаването на града. На тях е присъствал лично генерал Гурко.

111 години независима България (ВИДЕО)

Днес благодарственият молебен се състоя в храм „Света Неделя”. Там преди 142 години се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и Тържествен молебен за освобождаването на града. На тях е присъствал лично генерал Гурко. Литийното шествие и поднасянето на цветя и венци пред паметниците на Генерал Гурко и Цар Освободител беше съпътствано с литературно-музикална програма и поднасяне на венци пред паметника на Българския опълченец.

"След 142 г. от Освобождението на София, днес всички почитаме всички загинали за свободата на нашия град, на всички бойци, предвождани от ген. Гурко. Трябва да си спомним и поведението на европейските дипломати, които предотвратиха опожаряването на нашия град", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.