До събота температурите ще се движат нагоре

Облачността днес ще се разкъса до слънчево време над почти цялата страна. Най-късно това ще стане в Югоизточна България. Там до ранния следобед са възможни слаби превалявания от дъжд, а в Странджа – от сняг. Дневните температури ще бъдат между 0 и 5 градуса, като най-топло ще е в Северозападна България, Пловдивско и Пазарджишко, както и по долината на Струма. В хода на деня вятърът ще утихва в Централна и Западна България. Единствено на изток поривите и днес ще са със скорост до 50-60 километра в час.

В планините времето ще бъде слънчево, студено и ветровито със скорост на поривите през целия ден около 50 км/ч, а в източните дялове на Стара планина, Странджа и Сакар – до 70-80 км/ч.

Валежите от последните 48 часа ще бъдат най-значителни в Централна Стара планина, Рила и Западните Родопи, където паднаха до 20-30 литра на квадратен метър. Снежната покривка е най-значителна по най-високите части на планините, като в Рила и Пирин надминава 1 метър, в централните части на Стара планина – между 70 и 100 см.

Средиземноморският циклон, с който свързваме вятъра и у нас, се изтегля на изток. Балканите остават под влияние на зона с високо атмосферно налягане в следващите няколко дни. В четвъртък вятърът окончателно ще утихне навсякъде. Очаква ни сухо и тихо време. От четвъртък до събота от запад ще нахлуе по-топъл въздух и температурите ще достигнат дневни стойности до 10 и дори 15 градуса в събота. След утихването на вятъра обаче ще има условия за мъгли и намалена видимост в сутрешните часове.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.