Британските депутати обсъждат отново законопроекта за излизането

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Великобритания трябва да прояви гъвкавост в преговорите си с ЕС, след като напусне Съюза на 31 януари, предаде БТА. Според Макрон в центъра на преговорите след Brexit ще бъдат запазването на тесните връзки в сферата на сигурността и външната политика, както и отстояването на европейските икономически интереси.

По повод настояването на британския премиер Борис Джонсън преговорите за отношенията с ЕС да приключат до края на тази година Макрон подчерта, че е необходимо Лондон да покаже „гъвкавост по отношение на този амбициозен график”.

Климатични промени и Brexit: Предизвикателствата пред ЕС през 2020 г.

Същевременно членовете на Камарата на общините на британския парламент започнаха тридневни дебати по издействаното от Джонсън споразумение за напускане на ЕС. Тъй като на изборите през декември неговата Консервативна партия спечели мнозинство от 80 мандата, няма съмнение, че сделката ще бъде одобрена и Обединеното кралство ще може да излезе от ЕС в договорения срок, изтичащ на 31 януари, отбелязва „Ройтерс”.

Предмет на дебатите, започнали днес и приключващи с гласуване в четвъртък, е законопроектът за излизане на Обединеното кралство от ЕС и за прилагане на споразумението за Brexit , договорено от Борис Джонсън с Брюксел, пояснява „Франс прес”.

Борис Джонсън обеща на сънародниците си десетилетие на просперитет

При представянето днес на законопроекта британският министър за Brexit Стивън Баркли каза пред депутатите, че този текст отговаря на волята на британците, гласували преди повече от 3 години за излизане от ЕС. Баркли подчерта, че законопроектът гарантира правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство, както и правата на британците в ЕС.

Първи вот по текста имаше на 20 декември, седмица след като консерваторите на Борис Джонсън спечелиха мнозинство в парламента. Тогава депутатите подкрепиха сделката за Brexit  с 358 гласа „за” срещу 234 „против”. В четвъртък гласуването ще бъде второто по въпроса.