Какво ще бъде времето днес?

Денят ще е слънчев и тих. Вятърът от последните дни постепенно ще утихва, въпреки че и днес ще е по-осезаем в източната половина на страната. Температурите – ниски, в интервала между 2 и 7 градуса. Най-топло – в районите на Пловдив и Пазарджик и по долината на Струма.

 

 

В планините – слънчево и мразовито. По-силни пориви на вятъра се очакват в източните дялове на Стара планина и в южните Родопи около Кърджали и Златоград. Температурите по високите части – около минус 7 градуса, в ниското – около минус 1. Снежната покривка в района на Алеко във Витоша е около 40 см, в Рила - до 2 м около Маркуджиците, в Пирин – до 60 см в района на Шилигарника и Платото и в Родопите – около 30-35 см около Мечи чал и Студенец.

По пътищата все още е ограничено движението за камиони над 12 т. между Шипково и Рибарица. Срокът е до 10 януари. Затворен е проходът Беклемето между Троян и Кърнаре в Стара планина.

Зона с високо атмосферно налягане определя времето на Балканите в следващите дни. В четвъртък от запад ще нахлуе по-топъл въздух, с който температурите ще тръгнат нагоре. В петък и събота дневните стойности ще са около 10 градуса, на места до 15. В сутрешните часове конфигурацията на въздушните маси ще позволява образуването на мъгли в котловините с намалена видимост. В събота след обяд и в неделя за кратко ще се заоблачи с възможност за слаби превалявания от дъжд в ниското и от сняг в планините на изолирани места главно в Южна България.